srlaten

Мешовити одбор о унапређењу права мањина у Србији и Хрватској

Унапређење права мањина на свим нивоима у Србији и Хрватској била је главна тема седме седнице Мешовитог одбора за националне мањине две земље у Београду, одржане 31. јануара ове године.

Државни секретар Иван Бошњак најавио је одрживост свакодневног живота као главну преокупацију учесника састанка, док копредседавајући с хрватске стране Звонко Милас очекује да се учине кораци који ће релаксирати однос две државе, посебно у корист мањина у обе земље.

Састанак је почео у Палати Србија, а настављен у Бачком Моноштору.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак каже да ће сва питања која муче мањине у Србији и Хрватској бити отворена на наредним седницама, те наводи да хрватска мањина у Србији има своје представнике на свим нивоима власти, локалном, покрајинском, републичком.

„Образовање и запошљавање, посебно у јавном сектору, биће главна тема ове седме седнице одбора“, рекао је пре састанка Бошњак.

Додао је да ће одрживост свакодневног живота бити у фокусу данашњих разговора на којима учествује 20 представника државних органа Србије и Хрватске, као и представника мањина.

Копредседавајући са хрватске стране Звонко Милас подсетио је да се седми састанак одржава након паузе од три године, као и да је Хрватска заједно са Мађарском била пример 2016. по доброј заштити мањинских права у ЕУ.

„Очекујем да ћемо учинити кораке који ће однос две државе релаксирати у циљу боље сарадње, а све на добробит мањина које живе у Србији и Хрватској“, рекао је Милас.

Додао је да је питање заступљености хрватске националне мањине за њих кључно, да хрватска мањина у Србији буде заступљена на свим нивоима власти, као „српска мањина у Хрватској“.

„Верујем да ће до тога доћи“, рекао је Милас и додао да је важно да се убудуће састанци Међувладиног мешовитог одбора одржавају сваке године и да се питања која се отворе на тим састанцима и реше.

Међувладин мешовити одбор за мањине са Хрватском формиран је у циљу пуне имплементације и отварања гарантованих права и могућности припадника хрватске мањине у Србији и Срба у Хрватској.

Првог дана седнице Мешовитог одбора за националне мањине двеју земаља учесницима се обратио и министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије Бранко Ружић.

(Извор: Танјуг)

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …