srlaten

Милева Марић у Српском врту у Америци

Алекс Мачески, почасни српски конзул у Охају, и Управа за дијаспору постављају спомен-обележје славној научници. Биста ће се налазити у Рокфелеровом парку у Кливленду. Свечаност за Видовдан

Mileva_Maric_bista_USA_2016
Биста је рад академског вајара Ивана Фелкера

ВЕЛИКА српска научница Милева Марић Ајнштајн добија своју бисту усред Америке! Како „Новости“ сазнају, на инцијативу Алекса Маческог, почасног конзула Србије у држави Охајо, а уз помоћ Управе за дијаспору, споменик ће бити постављен на свечаности на Видовдан, 28. јуна.

Бисту наше славне научнице, која ће красити Српски врт у Кливленду, како нам је открио Вукман Кривокућа, помоћник у Управи за дијаспору и Србе у региону МСП-а, је урадио академски вајар Иван Фелкер по мотивима једне од најпознатијих, иначе ретких, фотографија.

– Ово је прво спомен-обележје ове велике Српкиње у Америци, а биће постављено у Рокфелеровом парку који се налази у центру Кливленда – каже Кривокућа.

Иначе, у Кливленду живи 112 нација из целог света. Поштујући ту националну мешаност град је још 1910. године формирао Културну башту у којој је свака нација подигла свој врт. Башта је настала у Рокфелеровом парку, на површини од 12 хектара. Идеју је осмислио Лео Веидентал, а дизнајнирао је архитекта Ернест Бовдич.

– Једна од првих нација која је подигла свој врт била је Краљевина Југославије, која је 1930. године у свом врту подигла бисту Петра Петровића Његоша – говори Алекс Мачески, потомак српских досељеника из Лике и почасни конзул Србије у држави Охајо.

Културна башта Кливленда је настала као потреба да досељене нације сачувају свој културни идентитет. У овом подухвату изградње врта Краљевине Југославије учествовао је архитекта Ђорђе Воиновић, чији је син Џорџ Воиновић био градоначелник Кливленда од 1978. до 1988. године и потом сенатор САД. Почетком 21. века на плацу број 32 конзул Алекс Мачески је под девизом „Само слога Србина спасава“ ујединио Србе из Кливленда око идеје да оживе и прошире Српски врт.

Представници Срба из Кливленда испред споменика Светом Сави
Представници Срба из Кливленда испред споменика Светом Сави
Vukman_Krivokuca_i_Aleks_Maceski
Вукман Кривокућа и Алекс Мачески

ГРОБ У ЦИРИХУ

ВУКМАН Кривокућа је најзаслужнији што је у Швајцарској, где је наша научница умрла 1948. године, пронађен и обележен гроб Милеве Марић Ајнштајн. Лично је на гробљу Нордхајм у Цириху 14. јуна 2009. године поставио спомен-плочу на њену гробницу и тиме је ову Српкињу спасао од заборава.

МУЗЕЈ ВЕЛИКАНА

СРПСКИ врт у Кливленду је прави срски музеј под ведрим небом. У њему су бисте Светог Саве, Петра Петровића Његоша, Краља Петра Првог Карађорђевића, Вука Стефановића Караџића, Стевна Мокрањца, Михаила Пупина, Николе Тесле…

Извор: вечерње Новости

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …