srlaten

Министар Дачић обишао цркву у Њујорку

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић је током боравка у Њујорку обишао oстатке цркве Светог Саве која је изгорела у пожару.

NY

„Желим још једном да искажем солидарност целог нашег народа, свих грађана и државе Србије због овог трагичног догађаја, како сам обавештен од оца Ђокана али и од председника наше црквене општине још увек се води истрага, сачекаће се резултати да се утврди узрок пожара. Са друге стране наша заједница ће инсистирати на установљењу пуне истине шта се овде десило.  Поред новца који ће се највероватније добити од осигуравајућег друштва, ми ћемо путем дипломатских канала инсистирати и тражити, пошто ова зграда спада у културно добро које је старо више од једног века, да и град Њујорк помогне у реконструкцији или изградњи нове цркве.

У консултацији са премијером Александром Вучићем овлашћен сам да кажем да ће Влада Србије помоћи да се црква обнови. Сматрамо да је то веома значајно за нашу заједницу која овде живи, за наше заједништво, српски дух који постоји овде у Њујорку и надамо се да ће бити солидарности других институција, грађана и удружења српске заједнице којa живи широм света. Могао сам овде да видим један чврст заједнички дух и решеност да се црква што пре обнови а ми ћемо дати сву подршку да већ за годину или две дана овде постоји српска црква и да на такав начин наставимо дугогодишњу традицију која овде постоји“, изјавио је министар Дачић који је у Њујорку говорио на седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној раду УНМИК-а.

 

 

Check Also

За оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори издвојено 20.000.000 динара

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је …