srlaten

Министар Дачић у Канади

Званична посета првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића Kанади почела је пријемом у Генералном конзулату Србије у Торонту. Ово је након 14 година прва посета министра спољних послова Србије Канади. Односи са Канадом изузетно важни и због тога што тамо живи велики број наших људи, рекао је министар Дачић.

prijem-konzulat1

Министар Дачић је рекао да је за Србију битно да са Канадом успостави што боље односе, да склопи неке споразуме, међу којима и о ваздушном саобраћају, али и да „мало разговара и о доста рестриктивној политици коју Канада има према српским грађанима који желе да путују у Канаду“.

„Током ове посете, говорићемо о релаксацији визног режима, али и о економској сарадњи, јер има доста канадских компанија које су заинтересоване за пословање у Србији, посебно из области рударства и енергетике.“

Министар је изразио и очекивање да ће у наредним годинама дијалог између две земље бити редован, а да је ова посета, која траје до 15. новембра добра прилика за рестартовање односа са Канадом.

Шеф српске дипломатије је навео и да су односи Србије и Канаде веома битни, не само јер је Канада велика земља, будући да велики број наших људи ту живи“.

Према званичним подацима у Канади је 70.000 Срба, а Дачић је истакао да сигуран да их има више „барем дупло“.

„Ми ћемо се трудити да остваримо бољу везу између наше државе и вас који живите овде, наша дијаспора је овде на доста високом нивоу, високо образована. Циљ нам је да где год да живите будете лојални грађани те државе, али да никад не заборавите одакле долазите и где припадате и ком народу и ту је улога наше државе да свима помогне“, рекао је Дачић.

Дипломатски односи две земље успостављени су пре 75 година, а Канада има планину Путник, названу по српском војсковођи Радомиру Путнику.

Шеф српске дипломатије је рекао и да је између две земље било доста контаката и посета, као пример навео да је премијер Србије Александар Вучић 2012. године био на Безбедносном форуму у Халифаксу, када је потписано и неколико споразума о сарадњи две државе, такође некадашњи министар Берд био је у посети Србији, а нови министар Дион био је на Министарском савету ОЕБС-а. Очекујемо да ће и у наредним годинама бити настављени контакти на највишем нивоу.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поновио је да Србија жели да иде ка Европској унији, али упозорио да на том путу има доста проблема, „нарочито условљавања ЕУ која су за нас доста непредвидива, често се мењају и веома често се тичу наше најболније тачке, а то је Косово, односно нашег територијалног интегритета и суверенитета“. Министар спољних послова је навео да је за Србију битно и да налази што више пријатеља у свету, али и да сачува пријатеље које до сада има. „То значи да не смемо на рачун пута у ЕУ да кваримо наше односе са неким нашим традиционалним пријатељима, као сто су Русија и Кина, јер нас они подржавају у УН-у у вези са Косовом“, додао је Дачић.

 

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …