srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Министар Дачић уручио Витеза светосавског пацифизма Мили Малруни

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића поводом уручења Витеза светосавског пацифизма Милици-Мили (Пивнички) Малруни:

„Ваше екселенције,
Даме и господо,
Уважени гости,

Дозволите ми да, на самом почетку, изразим посебно задовољство чињеницом да смо се данас окупили у Музеју српске дипломатије тако лепим и свечаним поводом. Данас ћемо, на моје велико задовољство, уручити Витеза светосавског пацифизма нашој Милици Мили Пивнички Малруни, особи која ово значајно признање свакако заслужује.

Од последње посете Милице Миле (Пивнички) Малруни својој отаџбини, протекло је 35 година. Али ни она, нити њена породица нису заборавили Србију и Србе током тог периода. И када је била Прва дама Канаде у периоду између 1984. и 1993. године, па све до данас, остала је понос мајка Бобе и оца Димитрија Пивничког, али и понос Србије, јер је знала како да сачува српски идентитет, веру и језик, истовремено дајући допринос развоју српско-канадских веза.

Даме и господо,

Српска дијаспора представља важан ресурс развоја саме Србије, али и незамењив мост сарадње са државама и народима широм света. Породица Пивнички пример је онога како би дијаспора требала да се опходи према матици и зато дозволите да кажем неколико речи о њој.

Пивнички су Новобечејци који су се 1958. године иселили у Канаду, наставивши да чувају српски идентитет и традицију у тој далекој земљи. Отац Миле Малруни Пивнички, др Димитрије Пивнички, завршио је своје студије на Медицинском факултету у Београду. И након одласка у Канаду, др Пивнички није заборавио Србију, већ је наставио да чува српски идентитет и духовност, пружајући несебичну подршку младим талентованим људима у расејању. И данас Фондација др Димитрија Пивничког, са седиштем у Монтреалу, наставља да подржава младе научнике у области неурологије.

Његова ћерка Мила – Милица Пивнички, наша лауреаткиња, удала се 1973. године за способног и продорног Канађанина ирског порекла Брајана Малрунија, са којим је, кроз деценије заједничког живота испуњеног љубављу и узајамним поштовањем, створила знамениту и угледну породицу. Њихова деца, којих је укупно четворо, данас су веома високо етаблирана у канадском друштву. Истакао бих да је ћерка Каролина наставила стопама родитеља, тако што је већ постигла озбиљне успехе на јавној сцени Канаде – министар је транспорта и министар задужен за франкофонију у Влади Онтарија, док је син Бен прослављени новинар на једној од канадских телевизија.

Мила – Милица Пивнички, бивша Прва дама Канаде и њен супруг Брајан, 18. премијер Канаде, били су и остали у жижи интересовања високих политичких и друштвених кругова од утицаја, а због блиских веза са Белом кућом и Бакингемском палатом, као и угледа који уживају, с правом носе епитет култне породице у Канади.

Дозволите ми да искористим прилику да изразим и задовољство чињеницом да је Општина Нови Бечеј, уз помоћ и подршку амбасадора др Љиљане Никшић, мајке Бобе Пивнички, Јелке Аћимовић и професора Давидовића, омогућила издавање књиге о улози породице Пивнички у историји Новог Бечеја. Књига „Породица Пивнички у историји Новог Бечеја“ је од великог значаја за очување српског идентитета, културе и традиције, као и обичаја предака, не само за Србе у Канади, већ и за наше исељенике широм света.

Даме и господо,
Уважени гости,

На самом крају, желим да истакнем да нас догађаји попут данашњег подсећају на важност коју наши суграђани у расејању могу имати за развој саме матице, али и обратно. Морамо још вредније и преданије радити на томе да привучемо наше људе из дијаспоре, да обезбедимо њихову максималну подршку тако што бисмо им на одговарајући начин омогућили да своје капацитете, познанства, контакте и ресурсе ангажују на линији оног патриотизма и љубави према старом завичају, како је то чинила и чини породица Пивнички.

Драги пријатељи Мила и Брајане Малруни,

Желим да знате да ћете увек бити радо виђени гости у земљи Милиних предака. Следећи сусрет заказујемо већ за идућу годину, поводом отварања Музеја српске дијаспоре у Спомен кући Пивничких у Новом Бечеју. Мени, као првом потпредседнику Владе и министру спољних послова, задуженом између осталог и за дијаспору, нарочито је драго што ће у том Музеју централно место имати Салон Пивничких у коме су се окупљали и дружили великани који су вечно задужили Србију својим делима, попут Михајла Пупина, Бранислава Нушића и Лазе Костића.

Драга Мила, још једном велико хвала на свему што си учинила и настављаш да чиниш за Србију – земљу својих предака!

Живело канадско-српско пријатељство, живела Србија!“

Check Also

Гујон честитао верницима СПЦ у матици и расејању избор новог патријарха српског, господина Порфирија

Српска православна црква и њен верни народ у матици и расејању добили су новог поглавара, …