srlaten

Министар Стефановић са Србима у Албанији

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић, у разговору са представницима српске националне мањине у Републици Албанији, изразио је очекивање да ће у наредним данима и месецима, интензивни дијалог између две државе, довести до побољшања њиховог положаја.

srbiualbstef

„Биће потребна снажнија активација Републике Србије, у сарадњи са Албанијом, у смислу међусобног уважавања националних мањина, што Република Србија на својој територији већ интензивно ради“, истакао је Стефановић у Тирани.

Министар полиције је рекао да је са представницима српске националне мањине разговарао о побољшању њиховог положаја, остваривању већих права на школовање, језик, промоцију српске културе и манифестације које у Албанији могу да се организују.

Стефановић је додао да је тема разговора била и могућност добијања држљанстава и документа Републике Србије, за све оне који желе да имају двојно држављанство.

У делегацији Срба из Албаније који су се састали са министром Стефановићем били су Павло Jakoja Брајовић, председник удружења Српско-Црногорске националне мањине „ Морача-Розафа“,  Симо Ајковић, председник Православног удружења „ Свети Јован Владимир“,  Екрем Дулевић, председник удружења Срба Албаније „ Јединство“ из Фиера  и Бљедар Башановић, представник Комитета за националне мањине Републике Албаније.

Иначе, Парламентарна скупштина Савета Европе донела је у октобру 2014. године Резолуцију 2019  у којој се између осталог снажно препоручује да Албанија усвоји флексибилан и адекватан систем за признавање националних мањина и етничких заједница, да албански парламент усвоји свеобухватни закон о мањинама и позива надлежне иституције у Албанији да без даљег одлагања испуне дато обећање приликом приступања Савету Европе, потписивање и ратификацију Европске Повеље о регионалним или мањинским језицима.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …