srlaten

Министар Вукосављевић посетио Загреб

Извор: srbi.hr

Министар културе и информисања Републике Србије, Владан Вукосављевић, боравио је у Загребу где се састао са српским представницима, али и министарком културе Хрватске и загребачким градоначелником.

У седишту СКД „Просвјета“ у Загребу одржан је састанак између представника српских институција које делују на подручју Републике Хрватске и делегације Министарства културе и информисања Републике Србије коју је предводио министар Владан Вукосављевић.

– Српска заједница у Хрватској има врло амбициозне планове и снажну активност. Треба да видимо на који начин министарство може да потпомогне активности српске заједнице која има бројне пројекте, а чије се активности не односе само на Загреб, него и на друге средине где Срби у Хрватској живе. Имамо доста планова, доста заједничких подударности и циљева. Помоћи ћемо колико год је то могуће, као што смо помагали и раније – изјавио је Вукосављевић за Новости након састанка .

Као своје потребе и приоритете, представници српских институција у Хрватској навели су финансијску и стручну помоћ за српска културно-уметничка друштва и пододборе Просвјете који су најзначајнији чувари српске културе и традиције, потребу израде регистра материјалне и нематеријалне културне баштине Срба који живе на територији Републике Хрватске, помоћ у изградњи и санацији објеката који ће пружити предуслове за интензиван рад на очувању културне баштине и културног наслеђа припадника српске заједнице – као што је зграда Српског дома у Вуковару, Српски културни центри у Книну, Ријеци, Загребу и Осијеку.

Предложена је и интензивнија сарадња са позориштима из матичне државе и њихови наступи и у мањим срединама, али и потреба значајније помоћи када је у питању информисање на српском језику и ћириличном писму.

Министар Вукосављевић је истакао да ће његово министарство значајно помоћи српској заједници у Републици  Хрватској по свим питањима који су од значаја за очување културног идентитета и културне аутономије Срба у Хрватској те ће се у наредном периоду интензивирати контакти између овог министарства са српским организацијама које се у свом раду баве овим значајним питањима.

Састанку су присуствовали представници Српског народног већа, Заједничког већа општина, „Просвјете“, „Привредника“, Српског демократског форума, Омладинске мреже Срба у Хрватској као и Спортског друштва Срба у Хрватској.

Владан Вукосављевић састао се у Загребу и са градоначелником Миланом Бандићем те министарком културе Нином Обуљен Коринжек. Тема састанка са министарком Обуљен била је поврат културних добара у Хрватску, а министри су се усагласили да је тај дугогодишњи процес при самом крају те да је од 2001. до 2018. године враћено укупно 29.885 покретних културних добара у музеје, цркве, манастире и архиве. Преостале веће целине за поврат односе на ризнице манастира Крка и Шибеника.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …