srlaten

Министри Р. Србије и Р. Српске разговарали о школама у дијаспори, реформи образовања и дигитализацији

Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије

Школе српског језика у дијаспори, реформа доуниверзитетског образовног система у Републици Српској и дигитализација, неке су од тема састанка министара просвете Републике Србије и Републике Српске Младена Шарчевића и Наталије Тривић, одржаног 5. јуна 2019. године.

Министри су се сагласили да је овај састанак само један у континуитету којим званични Београд и Бањалука желе да унапреде сарадњу како би постигли заједнички искорак у одређеним областима.

Министар Шарчевић је подсетио да већ две године постоје заједнички тимови у заводима за унапређивање образовања и васпитања који се баве израдом програма допунских школа у иностранству, посебно када је реч о националној групи предмета.

,,Имамо Србе у региону и различитим земљама Европе и света и заједнички је план да се они виде кроз министарства. До сада је то организовала или црква или није нико организовао, тако да су та деца била асимилована већ у другој генерацији. Сада имамо веома видне резултате и остаје да то још само уредимо заједно“, рекао је Шарчевић.

Са њим се сагласила и министарка Тривић која је истакла да је договорено потписивање споразума који ће дефинисати начин заједничког наступа према дијаспори.

Разговарали смо о коришћењу заједничких капацитета, наставних планова и програма и окупљање што већег броја Срба који живе у дијаспори. Срби немају своје ограничене географске просторе, а један од основних изазова је очување српског језика као националног идентитета српског народа“, рекла је Тривић.

Говорећи о реформи образовног система министар Шарчевић је истакао да она произилази из потребе да се иде у корак са модерним ставовима и променама начина учења и преношења знања.

,,Ми смо у тој причи веома одмакли и мислим да смо регионално веома занимљива земља. Много посла чека Републику Српску, попут реформисања завода за уџбенике, дигитални садржаји, промена законских оквира, израда националног оквира плана и програма. То је велики посао.“, констатовао је Шарчевић.

Он је додао и да је у склопу дигитализације школа у Србији, односно опремању 10.000 учионица, договорено са Министарством просвете и културе Републике Српске да буде опремљено и 500 учионица у Српској.

,,Ових дана ћемо се договорити око техничких начина спровођења. Нама је задовољство са нашом браћом и пријатељима из Републике Српске да заједнички радимо на овим темама за добробит деце“, рекао је Шарчевић.

Министарка Тривић рекла је да ће у реформу образовног система у Републици Српској бити укључени домаћи експертски тимови, као и тимови из региона, а да ће Србија пружити велику помоћ кроз своју развојну стратегију.

Она је додала да је и грађане Републике Српске веома обрадовала и вест што се у новом Правилнику о екскурзијама Републике Србије нашао и тај ентитет као једна од дестинација у току школске године.

То је један од важних аспеката упознавања Републике Српске, као и грађења и развоја заједничког идентитета, закључила је Тривић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …