srlaten

Мировић на Светосавској академији у Будимпешти

Извор: vojvodina.gov.rs

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је  као изасланик председника Србије Александра Вучића Светосавској академији у Текелијануму у Будимпешти.

Честитајући дан великог српског светитеља и просветитеља Светог Саве, председник Мировић рекао је да данас славимо сећање на највећу, најсвестранију и најзначајнију личност целокупне наше историје, која нас је учинила оним што данас и јесмо.

„Свети Сава је оставио неизбрисив траг у нашем језику, просвети, култури и целом нашем духу. Лепота и непролазност његовог дела и данас је, не само део наше традиције, него наша темељна национална, духовна и свака друга одредница“, истакао је председник Мировић.

Вечна светлост Светог Саве, како је рекао, је оно што је пробијало таму свих мрачних векова кроз које смо као народ у прошлости пролазили.

„То је светлост која је показивала и која показује пут свима онима који су се, од тада па све до данас, борили и који се боре за слободу, просвећеност и просперитет нашег народа и која нам говори ко смо били, какви треба да будемо и куда треба да идемо“, навео је он.

Председник Мировић је истакао да, у низу нијанси светлости којом нас и данас обасјава Свети Сава, јесте и она која нас учи саборности и слози, оценивши да је то вечна светлост оног Светог Саве који је мирио своју завађену браћу, учећи и њих и нас да будемо јединствени и да живимо у братској слози и љубави, међу собом и са свима другима са којима се додирујемо и преплићемо.

„Такав приступ је, својеврсна, непролазна етика нашег светосавља и православља“, додао је председник Покрајинске владе.

Председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор истакла је да српска заједница у Мађарској има једну од најдужих традиција обележавања Савиндана у српском народу на целом свету, подсетивши да је химна Светог Саве први пут изведена 1839. године на ђачкој прослави управо у Мађарској, у Сегедину.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …