srlaten

Мишић: Ми смо важна карика у шведском друштву

Извор: РТС

„Треба да будемо поносни на то ко смо и одакле смо, поносни на своју културу, што ја, а и остали у организацији свакако јесмо. С друге стране, треба да настојимо да побољшамо, како наше друштво у Србији тако и овде, у Шведској и да будемо покретачи и једна од важних карика у друштву које тежи бољем“, каже Дарко Мишић, председник СОО у Шведској.

Дарко Мишић је на челу Српске омладинске организације у Шведској већ трећу годину. Други мандат, у трајању од две године, поверен му је у фебруару. О циљевима, успесима и сарадњи са другим организацијама говори у интервјуу за Програм за дијаспору РТС.

Чиме се Српска омладинска организација са Вама на челу може похвалити?

Један од наших највећих успеха је враћање старог сјаја Омладинском фестивалу који се ове године одржао у Гетеборгу. Пријавило се преко 400 учесника у различитим спортским дисциплинама. То је један од већих успеха који смо остварили, али не треба заборавити још један, важан за даљи рад наше организације, а то је повећан број активних чланова у последње две године. Од 1700 активних чланова дошли смо до броја од 3800.

Шта мислите да је пресудно за њихово активирање, шта је то што привуче младе?

Мислим да је то наш озбиљнији приступ како Омладинском, тако и Дечјем фестивалу, који се организује једном годишње, као и наше све чешће појављивање у шведским и српским медијима где покушавамо да покажемо људима колика је важност постојања наше организације.

Да ли младе људе српског порекла у Шведској интересује ситуација у Србији, да ли реагујете на неке неправде изречене у медијима?

Апсолутно. Мислим да ова новија генерација наших омладинаца овде у Шведској јако тешко прима неке негативне информације које долазе како од медија у Шведској тако и у Европи и свету. Пре 8-9 месеци шведски радио водитељ Герт Филкинг је Србе назвао Брејвицима и проклетим свињама. На то смо одреаговали оштро, користећи сва демократска средства и права једне етничке организације. Заузврат смо добили његово јавно извињење, а остао је и без посла на том радију. Мислим да је то у неку руку наша победа.

Показало се да је то много већи утисак оставило како на шведске власти тако и на друге организације и институције које су нам пружиле подршку након те његове изјаве, и заиста смо поносни на успех који смо остварили на том пољу.

С којим организацијама сарађујете, у матици и свету?

Оно чиме могу да се похвалим јесте сарадња са Међународном иницијативом за праћење и сузбијање антисрбизма из Новог Сада, организацијом која је значајне успехе остварила на пољу побољшања слике Срба у свету.

Имамо сарадњу и са Српском омладинском организацијом РС, која се бави хуманитарним радом, као и са Савезом Срба Аустрије са којима се често договарамо о питањима важним за Србе у дијаспори. Очекујемо да ћемо у скорије време остварити сарадњу и са Србима из Чикага и да ћемо и на том пољу имати конкретне резултате.

Позив министра за омладину
Колико наш рад сматрају озбиљним показује и то што смо добили позив да учествујемо на једном семинару, дебати којој ће присуствовати и министар за омладину. Ми се надамо да ћемо Coinstar locations га искористити за директан разговор са њим о неким горућим питањима која су важна за нас, као што је запошљавање младих. Упутићемо му позива да присуствовује неким нашим манифестацијама или годишњој скупштини, и да се сам увери да наша организације заслужује сву пажњу и подршку, јер делује као једна модерна, озбиљна а пре свега демократска организација, каже Мишић.

Шта очекујете од Канцеларије за сарадњу са дијаспором?

Ми смо свесни да не можемо да очекујемо неку финансијску помоћ, али то и није наш циљ. Оно што ми очекујемо је да сарађујемо на пројектима које спроводимо у Шведској а за које нам често треба и добар партнер у матици. Дакле, да имамо сигурног и поузданог партнера у изради неких пројеката које радимо у Шведској, а где нам је потребна помоћ из матице.

Да ли се мења слика о Србима у Шведској?

Ја сам апсолутно убеђен да се мења и да се променила последњих година. Неке ствари је јако тешко исправити. Мислим да генерално као народ треба да будемо поносни на то ко смо и одакле смо, поносни на своју културу, што ја, а и остали у организацији свакако јесмо. С друге стране, треба да настојимо да побољшамо, како наше друштво у Србији тако и овде, у Шведској и да будемо покретачи и једна од важних карика у друштву које тежи бољем.

Check Also

За оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори издвојено 20.000.000 динара

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је …