srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Митрополит Амфилохије поводом мартовског погрома

У организацији Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори у петак 29. марта, одржано је предавање митрополита црногорско-приморског Амфилохија на тему „Косово – Злочин без казне“ поводом обележавања годишњице мартовског погрома са Косова и Метохије.

Драго Перовић, председник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, који је рекао да је у мартовском погрому на Косову и Метохији из 2004. године у насиљу албанских терориста погинуло неколио десетина људи; 900 људи претучено и тешко повређено; 935 српских, ромских и ашкалијских кућа запаљено и оштећено; 3.870 становника протерано; 6 градова и 10 села етнички очишћено; 35 верских објеката Српске православне цркве срушено и уништено, од чега 18 споменика од посебног културног значаја; више православних гробаља оскрнављено; уништене многобројне матичне књиге, сведоци вековног трајања Срба на Косову и Метохији; у 33 појединачна акта насиља учествовало је 51.000 људи.

Његово Високопреосвештенство митрополит Амфилохије рекао да је Његош био и остао „пророчка савест“ како за Србе свог времена, тако и за Србе уопште, али и целу Европу, јер је његово опредељење било „косовско-заветно“. „Његош је једна од најзначајнијих личности у нашој духовној, филозофској, црквеној, богословској и народној историји и бићу. За Његоша Косово није просто гробница, него и живоносни гроб за будућност“, истакао је митрополит Амфилохије.

Митрополит је, говорећи о бомбардовању СРЈ 1999. године, рекао да је све што се догађало у време Другог свјетског рата и од 1945. до 90. – их година, била припрема за бомбардовање и поновно одсецање Лазареве главе – Косова, од његовог тела, односно остатка Србије.

„Бомбардовање и окупација Косова и Метохије, која и данас траје као подлога такозване независности, јесте опредељење Европе за наставак муратовске тираније и петовековног отоманског господарења Косовом“, рекао је митрополит Амфилохије, истучући даље да је „Косово епицентар, у коме се сукобе силе добра и зла, Бога и ђавола. Косово је Његошевско судилиште. На Косову је Европа по ко зна који пут показала свој освајачки нагон, већ виђен у крсташким, нацифашистичким и усташким походима. А све те походе правдали су светим циљевима“.

Митрополит је поручио бившем црногорском министру иностраних послова Милану Роћену, који је изјавио да се највише поноси чином признања такозване косовске државе, да не заборави да су „црногорски витезови пролили крв на Косову“. „Питао бих да ли зна да у Ђаковици и данас постоји гробница 700 црногорских витезова страдалих у одбрани Косова. Подсетио бих га и на 13 хиљада Црногораца који су уградили мошти у ослобођењу 1913. године.“

У оквиру вечери је приказан и документарни филм „O Косово грдно судилиште“.

Check Also

Гујон на Спасовдан са Србима у Румунији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон у дводневој је …