srlaten

Млада лидерка света из Београда на посао иде пешке

Извор: 24сата

Београђанка Алмира Зејнилагић Цемел на листи 199 младих глобалних лидера, објавио Светски економски форум у Давосу.

Када је Светски економски форум у Давосу објавио листу 199 младих глобалних лидера, појављивање Вука Јеремића и Срђе Поповића на њој за многе је било очекивано, али су се сви питали ко је Београђанка Алмира Зејнилагић Цемел која је то признање заслужила. Реч је о 34-годишњакињи која годинама живи у Лондону и гради каријеру у некој од највећих светских компанија.

ПРИЗНАЊЕ – Осећам се привилегованом и мислим да признање “Млади глобални лидер” доноси велику одговорност. Најлакше је бити циничан и критиковати, али то никоме не помаже. На нама је да покажемо да нови модел лидерства може да промени свет набоље – ако имате лични интегритет, радите вредно и имате саосећање чак и за оне који вас не воле – каже за “24 сата” Алмира Зејнилагић Цемел.

Она истиче да јој је инспирација и што су међу њеним колегама и неки добитници Нобелове награде.

– ФТИ консалтинг, где сам директор за Европу, пружа услуге корпоративне и финансијске реконструкције, економског консалтинга, форензичких услуга при судским случајевима, као и услуге стратешког и финансијског ПР-а. На пример, након њихових банкротстава, ми смо постављени за главне финансијске саветнике кредитора и ликвидатора Леман Брадрса, Џенерал моторса и Берни Мадофа, како би им помогли да реконструишу и барем делимично поврате изгубљено – прича за “24 сата” Цемелова.

[blockquote_left]Одувек показивала квалитете вође

ПЕТНИЦА – Алмира је била део Истраживачке станице Петница. Срђан Вербић, уредник из Петнице, каже да није изненађен што је Алмира сврстана у друштво младих лидера. “То личи на њу. Каква је то генерација била! Алмира је и онда имала све лидерске квалитете: зна шта хоће, зна како то да оствари, има поверење другара, ствара одличну мрежу контаката”, наводи Вербић за “24 сата”. Део те генерације, узгред, био је и Милован Шуваков, који је недавно доспео у жижу интересовања јер је са колегом Вељком Дмитрашиновићем решио 300 година стар проблем међусобног орбитирања три тела у свемиру.[/blockquote_left] Ова успешна млада жена доста времена посвећује хуманитарном раду – у Отвореном друштву је председник Саветодавног одбора који инвестира у студенте на Балкану, источној Европи и Африци, а такође је један од оснивача и директора Фјучр брилијанса, организације која води програме едукације у Авганистану и Индији. Пре неколико година је направила паузу у каријери како би руководила делом светске антикорупцијске мреже Глобал витнес. За мултидисциплинарност коју њен посао захтева, признаје, Факултет политичких наука у Београду био је одлична припрема.

Када говори о највећим изазовима, истиче да њена појава понекад зна да збуни.

– Клијенте се изненаде када се сретнемо јер су навикли да су консултанти у овом сектору мушкарци са седом косом у скупим оделима, те обично имају предрасуде кад им се у канцеларији појави млада жена, врло често у фармеркама. Али када им једном помогнете да победе или поврате изгубљене активе, онда вас стално зову у помоћ – наводи она.

Цемелова годинама живи у британској престоници, на посао иде пешке, тврди да нема телевизор, као и да на послу проводи више од десет сати дневно. Ипак, каже, успева да се посвети породици и пријатељима.

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …