srlaten

Млади дијаспоре – потенцијал и подршка Србији

Извор: пкс.рс

Представници удружења српских студената на универзитетима Сорбона, Оксфорд и Кембриџ, као и мреже младих повратника у Србију понудили су помоћ у оснивању предузећа социјалне и зелене економије, менторство за српске привреднике, студенте и истраживаче.

privr. komora

Млади из дијаспоре који су стекли образовање на престижним универзитетима у свету, а није их мали број, огроман су потенцијал који може и хоће да помогне и подстакне привредни развој Србије. Привредна коморе Србије (ПКС) подржава њихове идеје и иницијативе, а врата највеће асоцијације српске привреде, увек су им отворена, рекао је Раша Ристивојевић, потпредседник ПКС на 7. седници Пословног савета за дијаспору.

Ристивојевић је информисао представнике дијаспоре о раду и активностима ПКС у протеклих девет месеци, истакавши да комора постаје истински сервис привреде и незаобилазан фактор у сарадњи између привредника и Владе Србије.

Дијаспору схватамо као развојни ресурс Србије и велики инвестициони потенцијал јер без инвестиција нема привредног и свеукупног напретка земље, нагласио је потпредседник ПКС. Ристивојевић је рекао да ПКС припрема велику базу инвестиционих пројекта и локација у Србији како би се интензивирао процес привлачења инвеститора.

Представници удружења српских студената на универзитетима Сорбона, Оксфорд и Кембриџ, као и мреже младих повратника у Србију понудили су помоћ у оснивању предузећа социјалне и зелене економије, менторство за српске привреднике, студенте и истраживаче.

Представник дијаспоре Срба у јужној Француској Милан Ивановић је истакао да српски привредници у тој земљи имају добре везе са француским, као и са одговарајућим институцијама и могу да помогну предузећима из Србије у продору на француско тржиште. Најавио је да ће 20. фебруара бити организована конференцију у јужној Француској и позвао привреднике из Србије да се представе на тој манифестацији. У јужној Француској живи више од 40.000 Срба и циљ је да се формира платформа привредника у том региону.

Јована Ружичић, представница мреже Рипет, коју чини 900 повратника у Србију, најавила је покретање модног бренда Мама мила за труднице, у оквиру социјалног предузетништва. Планирано је да се одећа шије у сеоским срединама, пре свега Војводине, а разматра се и могућност укључивања жена са Косова.

Потпредседник ПКС Михаило Весовић поздравио је све те иницијативе, наводећи да ће ПКС формирати Центар за социјално предузетништво.

На седници Савета за дијаспору у ПКС, представила се и група 484, који је остварила менторску сарадњу дијаспоре и општина Врања, Ужица и Новог Пазара, како би млади предузетници што пре савладали вештину оснивања и вођења фирми.

Check Also

Гујон са студентима на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Студентском граду

Од раног јутра студенти из Београда обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе. …