srlaten

Млади из Србије представили Теслино наслеђе у Стразбуру

Под окриљем Савета Европе (у ком је одржан део Форума), уз подршку Европског Парламента, Народне Скупштине Француске, Министарства Спољних послова Руске Федерације, Европског суда за људска права и других европских, француских и руских институција, одржан је међународни форум ,,Сусрети у Стразбуру: Русија у фокусу“, где су млади из преко 30 земаља Европе и света имали прилике да чују од предавача из Србије о Теслином наслеђу, тенденцијама у предузетништву и сарадњи цивилног друштва са УН-ом.

На позив организатора, Александар Протић и Милена Милићевић су представили свој рад у оквиру експертског тима. Александар Протић, федерални саветник организације УНЕСЦО клубова у Француској, говорио је о студијама УНЕСЦО клубова које су подстакле чвршћу сарадњу Француске и Руске Федерације. Милена Милићевић, алумниста Универзитета у Београду и Кембриџу, поделила је са младим људима своја истраживања у области предузетништва на пријемчив начин, као што чини на Факултету за инжењерски менаџмент у Београду где предаје студентима.

Форум ,,Сусрети у Стразбуру’’ био је посвећен и раду на пројектима које ће подржати Асоцијација за велику Европу у сарадњи са Европском комисијом. Алексеј Степанов (директор београдског Центра за студије социјалне демократије) и Небојша Ницк Ђерић (фриленс тренер за међународне омладинске програме), су у оквиру међународног тренерског тима обучили младе писању пројеката, тимском раду и постављању приоритета.

Последњи дан Омладниског форума: Русија у фокусу био је посвећен панелу о Николи Тесли који су водили Александар Протић (Оснивач Тесла Меморијалног пројекта) , Милена Милићевић и Тарас Стојковић (студент инжењерских наука на Универзитету Грифит у Аустралији и аутор патента за пречишћавање воде). Слушаоцима панела је представљен живот, дело и достигнућа Николе Тесле, као и могућности да се укључе у пројекте промовисања Тесле широм света. Поједини учесници су се одазвали позиву да напишу чланке у међународној монографији о Тесли коју припрема Тесла Меморијални пројекат. Наглашено је и Теслино залагање да обновљиви извори енергије и струја постану доступни читавом човечанству као и филозофски и етички приступ животу, чиме он може постати узор младима у многим професијама.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …