srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Млади научници су најбољи амбасадори Србије

EGU (European Geosciences Union) је Европска унија Геонаука посвећена постизању изврсних резултата у геонаукама, планетарним и просторним наукама за добробит човечанства, широм света и има седиште у Минхену, Немачкој. То је непрофитна међународна заједница научника са преко 12.500 чланова из целог света. Чланство је отворено за појединце који се професионално баве истразивањима или студијама у оквиру геонаука или сродних наука. Овогодишња Генерална скупштина, који је одржана прошле недеље у Бечу, била је богата научним достигнућима, међународним разговорима и занимљивим новим могућностима и открићима. Укупан број одржаних презентација, преко 13.300, и учесника, више од 11.100 из 95 земаља.

Ана Ђуричић (24) је једна од 19 учесника из Србије на ЕГУ-у. Излагала је резултате научног истраживања на тему: “Extraction of Forest Roads from Full-waveform ALS data”. Како сама истиче, њен циљ је да као „амбасадор“ своје генерације, представи и промовише најбоље из Србије ради развоја у технолошком и научном смислу, као и кретања ка лидерским местима у научним областима попут ласерског скенирања из ваздуха.

Рад истиче важност познавања позиције шумских путева због управљања и заштите шума. Екстракција шумских путева из података добијених даљинском детекцијом односно аеро снимака често има одређена ограничења која настају због лоше видљивости површи терена у шумским подручјима. Процес пораста доступности података добијеним ласерским скенирањем из авиона (ASL) је довео до промена у погледу ове ситуације протеклих година.

Нова генерација ALS сензора, такозвани full-waveform (FWF) сензори обезбеђују поред геометријских информација (нпр. 3D позиције, ширину ехоа) и радиометријске информације  (нпр. попречни пресек одбијеног зрака) о детектованим објектима, који су одлични параметри за описивање површи терена унутар шуме. У овој студији, представљен је аутоматски приступ детекције шумских путева базиран на (FWF) принципу снимања ALS података и приказани су резултати са одређеног подручја у Аустрији.

Целу презентацију можете видети на овде.

Check Also

Промоција књиге „Одбрана православља у Црној Гори“ у Вићенци

У оквиру „Дана српске културе у Италији“, у суботу 29. августа 2020. у Вићенци је …