srlaten

Млади Срби у Аустрији организовани у СПО(Ј)И

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И делује на хуманитарном, културно-просветном и друштвено-спортском пољу, самостално и у сарадњи са братским организацијама широм света. Део је савеза Организације српских студената у иностранству, издаје часопис „Споји!“, који има за циљ да информише српску омладину у Аустрији и окружењу. Баве се питањима из области српског језика и писма, историје и традиције, културе, духовности и православља, с намером да појачају и прошире борбу за очување српског националног, културног и духовног идентитета у расејању.

Покренули су фудбалску секцију „ФК Споји!“, навијачку „Споји орлове!“ и интеграциони турнир у фудбалу на песку у Инсбруку. Организовали су гостовање групе „Београдски синдикат“ у Инсбруку, 9. јуна, када је премијерно у српском расејању одржано њихово предавање на тему „Пројекат Србија – Утицај популарне културе на систем вредности“.

Часопис „Споји!“, који излази од 2010. године, слови за први српски омладински часопис у Аустрији и у Швајцарској. Теме издања су „Повратак – Зашто је важно да се вратимо својим коренима и Отаџбини?“, „Бела куга – где су српске бебе?!“ и сл. У овај културно-просветни пројекат укључиле су се организације „Срби за Србе“ и „Просвјета – Аустрија“, са којима од трећег издања заједнички припремају и дистрибуирају часопис „Споји!“.

У Твитер акцији СПО(Ј)И су подржале више од 30 познатих личности попут Вука Јеремића, председавајућег Генералне скупштине Уједињених нација, водитеља Ивана Ивановића, Иване Максимовић, освајачице сребрне медаље на ОИ у Лондону, Александра Игњовског, репрезентативца Србије у фудбалу, као и Београдског синдиката, певача Жељка Јоксимовића и многих других.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …