srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Млади Срби у Народној скупштини

ажурирано

Српска омладина из Хрватске посетила је и Дом Народне скупштине Републике Србије, где су их сачекали представници Одбора за дијаспору и Србе у региону. Приликом овог сусрета млади Срби из Хрватске изнели су проблеме са којима се свакодневно суочавају, а пре свега мањинско образовање и економску одрживост егзистенције.

odbor 1
Српска омладина из Хрватске у Народној скупштини

Представници српске омладине из Хрватске у разговору са представницима Одбора за дијаспору и Србе у региону, Народне скупштине Србије, као највеће проблеме са којима се сусрећу истакли дискриминацију приликом запошљавања, образовање на српском језику и писму и недостатак медијског простора.

Представник омладинске мреже Срба у Хрватској Мирко Сужњевић је у разговору са председником тог одбора Јанком Веселиновићем и његовим замеником Миодрагом Линтом рекао да је економски одржив живот Срба у Хрватској врло дискутабилан. Сужњевић је указао на дискриминацију приликом запошљавања у приватном и јавном сектору у Хрватској. Сужњевић је позвао предузећа из Србије која желе да послују у ЕУ да отворе своја представништва у хрватској И да запосле младе Србе из Хрватске.

Небојша Добријевић је истакао да је у Вуковару завршио школу на српском језику и ћириличком писму и да ту чињеницу сматра за своју предност. Управо стога сматра да у решавању проблема младих Срба у Хрватској  треба кренути од образовања. Добријевић је додао да се српска заједница у Вуковару се константно излаже притисцима, а да се кроз чин разбијања ћириличких табли замагљује се све оно што је прописано Закон о националним мањинама  који гарантује Србима право на суживот. Добријевић је указао и на чињеницу да Срби у Хрватској нису довољно медијски присутни, да их медији у Хрватској посматрају претежно кроз фолклорну призму.

Дејан Михајловић, иначе млади начелник општине Крњак, рекао је да овом посетом млади Срби из Хрватске добијају подршку матице са једне стране, а са друге стране Србија преко њих добија могућност да буде равноправна са другима, да, како је рекао, не буде она увек та која се прозива за непоштовање којекаквих услова.

„Управо она, захваљујући баш нама, може да каже како неки други, који прозивају Србију, не поштују ни упола онолико колико Србија поштује своје националне мањине и етничке заједнице. Зато сви ми заједно треба да се потрудимо да као партнери наступамо даље и да делујемо као један народ, јер онда ће бити боље Србима и са једне и са друге стране“,  рекао је Михајловић.

“Ми млади Срби из Хрватске нисмо никаква егзотична човечја рибица. Има нас много”, рекла је Јелена Несторовић, активисткиња Омладинске мреже Срба из Хрватске и указала на актуелне податке који говоре да скоро 50% младих који се исељавају из Хрватске чине управо млади Срби.

suznjevic
др Јанко Веселиновић, Мирко Сужњевић, Дејан Михајловић

„Они су људска бића, имају озбиљне проблеме за очување свог идентитета, језика, писама, културе, и суочавају се са бројним проблемима сваки дан, пре свега због недовољне примене постојећих закона, које је донео хрватски Сабор, а који се не примењују“ рекао је др Јанко Веселиновић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону. Он је истакао да због незаступљености Срба у друштвеном животу Хрватске и њеним државним органима млади Срби напуштају Хрватску, неки се, како је рекао, враћају у Србију, а неки одлазе у иностранство.

„То је озбиљан проблем и ми смо обећали у име Одбора да ћемо учинити све да се заустави процес асимилације и депопулације Срба у Хрватској, који за последицу може да има да у наредном периоду Срби у тој држави буду озбиљно десетковани, овога пута због економске ситуације и чињенице да долази до асимилације тамо где нема образовања на српском језику и ћириличном писму, а то је у готово целокупној Хрватској“, рекао је Веселиновић. Он је додао да српска омладина из Хрватске од Србије тражи да стане у заштиту њихових мањинских права, која су у озбиљној мери угрожена.

Заменик председника Одбора за дијаспору Миодраг Линта изјавио је да српска омладина показује да је веома свесна свог националног и културног идентитета, те да очекују јачу и снажнију помоћ матичне државе у решавању бројних проблема Срба у Хрватској – од образовања, преко запошљавања и информисања до економског и друштвеног развоја крајишког подручја. Он је нагласио да је договорено да ови сусрети убудуће буду традиционални.

Посета Народној библиотеци

Српска омладина из Хрватске је у току другог дана посете Србији обишла и Народну бибилиотеку Србије, где су имали прилику да се упознају са организационим сегментима библиотеке, али да виде неке ретке рукописне књиге које су део обновљеног фонда након нацистичког бомбардовања 1941. године.

biblioteka 1

Симболично посета које је обављена управо 6. априла била је у знаку сећања на дан када је Народна библиотека бомбардована 1941. године, када је уништена целокупна збирка старих рукописних књига. Домаћини су истакли чињеницу да је обнова фонда рукописних књига започела већ 1942. године и да су у њој учествовали Срби из читавог света.

На Маракани

Пред крај другог дана боравка у Србији српска омладина из Хрватске посетила је Спортско друштво “Црвена звезда” и стадион “Маракану”. Након упознавања са музејском поставком клуба “Црвена звезда”, млади Срби из Хрватске имали су прилику да “изађу на терен”.

red star m

Митрополија загребачко-љубљанска, Амбасада Републике Србије у Загребу и Омладинска мрежа Срба у Хрватској, у периоду од 5. до 8. априла 2015. године, организовале су путовање српске омладине из Хрватске у Београд и Нови Сад.

Група младих припадника српске заједнице које је окупила Омладинска мрежа Срба у Хрватској броји 43 особе, старости од 19 до 35 година, и долазе из различитих крајева Хрватске: Славоније, Кордуна, Баније, Лике, Далмације, Истре, из Загреба. Омладинска мрежа Срба у Хрватској у организацији ове посете сарађивала је са Српским народним вијећем, Српским демократским форумом, Српским културним друштвом „Просвјета“ и Српским привредним друштвом „Привредник“.

Раније су млади из Хрватске посетили су Дворски комплекс и имали туристички обилазак Београда, били гости Патријаршије СПЦ-а и посетили Музеј Српске православне цркве.

Српска пмладина из Хрватске присуствовала је и свечаном пријему код Председника Републике Србије Томислава Николића.

У току боравка у Београду млади Срби из Хрватске посетили су амбасаду Р Хрватске у Србији где их је дочекао амбасадор Гордан Маркотић, затим Етнографску музеј, Музеј Николе Тесле, Народно позориште.

Млади су посетили и Управу за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министартва спољних послова где су се информисали о могућим видовима сарадње са матичном државом.

У Новом Саду, млади Срби из Хрватске посећују Матицу српску и родну кућу бана Јосипа Јелачића, а група од четрдесетак младих Срба из Хрватске боравиће и у манастиру Ковиљ.

Check Also

Глумци представили игру за децу која подстиче учење српског језика и културе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон примио је глумце …