srlaten

„Млади у опери“ и „Народно позориште у 10 чинова“ у Ријеци, Пули и Гомирју

У згради Државног архива у Ријеци (некадашњи дворац аустријског надвојводе Јозефа Карла Лудвига Хабсбурга), 07.11.2019. године, одржан је концерт Музичко оперске театарске организације МОТО из Београда „Млади у опери“ и пројекција филма „Народно позориште у 10 чинова – епизода Оперска дива“.

На концерту су наступили студент Факултета музичке уметности у Београду, сопран Сара Ристић и студент Факултета уметности у Нишу, пијанисткиња Ивана Бабовић, а изведене су композиције и арије из опера најпознатијих српских, хрватских, италијански и мађарских композитора Станислава Биничког, Петра Коњовића, Јакова Готовца, Ђакома Пучинија и Имрета Калмана.  Програму су присуствовали представници српских организација из Ријеке и Кварнера, заменик градоначелника Града Ријеке и председник удружења Хрватско-српског пријатељства Никола Иваниш, генерални конзул Републике Италије у Ријеци, Паоло Палминтери,  друге угледне званице и око 40 грађана Ријеке. У првом делу програма приказан је и филм „Народно позориште у 10 чинова – епизода Оперска дива“, аутора Небојше Брадића.

Дана 08.11.2019. године, концерт и пројекција филма „Народно позориште у 10 чинова – епизода Пролог“, одржани су у Заједници Талијана Пула – Circolo у Пули. Програму су присуствовали заменик градоначелника Града Пуле Роберт Цвек, председник Већа српске националне мањине Истарске жупаније Милош Бајић, председник Заједнице Срба у Истри Миомир Јеремић, други представници удружења Срба и око 40 грађана Пуле. Након концерта уметнике су поздравили и в.д. жупана Истарске жупаније Фабризио Радин и градоначеник Пуле и председник Истарског-демократског сабора Борис Милетић, и том приликом захвалили на гостовању уметника из Србије.

Дана 09.11.2019. године, концерт и пројекција филма „Народно позориште у 10 чинова – епизода Пролог“, одржани су и у Дому културе у Гомирју. Програму је присуствовало целокупно руководство Града Врбовско заједно са градоначелником, Драженом Муфићем, председник Удружења младих „Гомирје у срцу“ Николина Косановић и око 60 мештана Гомирја, Љубошине, Врбовског и Моравица.

У обраћању на програмима у Ријеци, Пули и Гомирју, генерални конзул Горан Петровић говорио је о значају обележавања јубилеја Народног позоришта у Београду, почецима позориште културе у Републици Србији и потреби тадашњих грађана Београда за културним догађајима. Генерални конзул посебно је захвалио уметницима из Србије што су прихватили предлог генералног конзулата да гостују у срединама где живе Срби.

Пројекат „Иза кулиса Народног позоришта“ реализује се средствима са конкурса за суфинансирање пројеката Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …