srlaten

„Млади у опери“ у Ријеци, Моравицама и Плашком

Концерт „Млади у опери“ и пројекција филма „Народно позориште у 10 чинова – епизода Пролог“ одржани су протекле недеље (12-14. септембра) у Ријеци, Моравицама и Плашком. Пројекат Музичко оперске театарске организације МОТО из Београда конкурсно је суфинансирало Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србим у региону.

У просторијама Генералног конзулата РС у Ријеци одржан је концерт Музичко оперске театарске организације МОТО из Београда „Млади у опери“ и пројекција филма „Народно позориште у 10 чинова – епизода Пролог“. На концерту су наступили солиста Опере Народног позоришта у Београду, баритон Никола Микић и асистент на Факултету музичке уметности у Нишу Стефан Сретић, а изведене су композиције и арије из опера најпознатијих српских, хрватских и европских композитора  Петра Коњовића, Марка Тајчевића, Јакова Готовца и Ђоакина Росинија.  Програму су присуствовали представници српских организација из Ријеке и Кварнера, а међу угледним гостима био је и декан Музичке академије у Пули Дражен Кошмерл и око 60 грађана Ријеке. У првом делу програма приказан је и филм „Народно позориште у 10 чинова – епизода Пролог“, аутора Небојше Брадића.

Концерт и пројекција филма одржани су наредног дана и у Дому културе у Моравицама. Програму су присуствовали заменик жупана Приморско-горанске жупаније Петар Мамула, заменик градоначелника Града Врбовско Анђелка Мамула, референт за српску националну мањину у Граду Врбовско Душан Стипановићем председник Већа српске националне мањине Града Врбовско и председник месне заједнице Моравице Милан Вукелић, представник Српске православне црквене општине у Моравицама протојереј-ставрофор Јеленко Стојановић и око 40 мештана и представника српских организација из Моравица, Врбовског, Гомирја, Љубошине и Мариндола  из Р.Словеније.

Концерт и пројекција филма одржани су и у Кину Плашки. Програму су присуствовали председник општине Перо Дамјановић, заменик председника општине Мара Шупица, председник Већа српске националне мањине Карловачке жупаније Илија Матијевић, председник Већа српске националне мањине Града Огулина Ранко Вишњић, представник Српске православне црквене општине у Плашком, представници Римокатоличке и Баптистичке цркве и око 40 мештана и представника српских организација из Плашког и околине. Пројекат „Иза кулиса Народног позоришта“ суфинансиран је средствима Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …