srlaten

Могућности за сарадњу дијаспоре и Србије

У Минхену је 4. децембра одржана радионица на тему могућности за сарадњу дијаспоре и Србије у организацији програма Миграције за развој и Центра за дијаспору Привредне коморе Србије.

Радионици су присуствовали представници српске дијаспоре у Немачкој заинтересовани за неку врсту сарадње са матичном земљом – пословну, непрофитну или академску. Учесници су имали прилику да размене искуства, разговарају о важности међусобног умрежавања, нивоу организованости дијаспоре, културном идентитету, као и интересовањима и потребама дијаспоре.
Мирослав Маринковић из удружења Српска академска мрежа Никола Тесла из Штутгарта, истакао је да оваква окупљања учвршћују односе између матице и дијаспоре и додао да овај скуп представља знак да увезивање српских удружења може да допринесе унапређењу српске културе и привреде. Такође, нагласио је да то представља знак да интересовање матице за рад дијаспоре расте и да ће сарадња у будућности бити веома важна. ,,Постоје сличне идеје појединаца за рад у профитном и у непрофитном сектору, али не постоји довољно информација како започети рад, коме се обратити за помоћ, кога упитати за потенцијалне партнере и сл,’’ рекао је Маринковић. Закључио је да је овакве састанке потребно организовати макар два пута годишње и да је већ договорено да следећи састанак буде у јануару наредне године.

„Људи који одлазе ван граница своје земље представљају важне мостове између земаља. Својим знањем, идејама, искуствима и контактима уносе одрживе промене и на различите начине могу да помогну својим матичним земљама да остану перспективне, док истовремено учествују у обликовању друштава у новим земљама,“  рекла је Милица Ребић, координаторка сектора Миграције и дијаспора, програма Миграције за развој.
Програм Миграције за развој у фокус ставља дељење знања и искустава стечених у Немачкој и пружа подршку приликом повратка у Србију или сарадње са дијаспором.

(Извор: ОССИ)

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …