srlaten

Москва: Скупља се помоћ за Србију

Извор: Б92

Руски грађани, српска дијаспора у Русији и компаније до сада су поколонили око 14 тона робе и уплатили око 60 хиљада евра помоћи за угрожене грађане Србије. Амбасада Србије и представништво Привредне коморе у Москви већ данима организују прикупљање хуманитарне помоћи за угрожено становништво у нашој земљи.  Место на коме се обичну окупљају стране дипломате пред пријем крцато је кутијама пуним стварима неопходним за људе којима су поплаве у Србији све однеле. Помоћ доносе појединци, помоћ шаљу фирме.

moskva

„Душеци, постељина, покривачи, пијаћа вода, конзервирана храна, дечја храна, антисептичка средства, хигијенска средства… Негде око 14 тона помоћи. Е, сад је проблем како да то пребацимо што пре. Ми се трудимо. Ер Србија је одмах изашла у сусрет и то није проблем, проблем је да што лакше прођемо руску царину. Ја се надам да ће то у року од дан, два стићи до Београда“, каже амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић.

Отворен је и посебан рачун на који је до сада уплаћено више од 60 хиљада евра. Уплаћују српске, али и руске фирме, од којих многе имају послове у Србији.

„Желели смо да некако помогнемо Србији и српском народу у овом тешком тренутку, и чим смо чули да је отворен посебан рачун, решили смо да пошаљемо финансијску помоћ. За мене је то и лично јако важно, јер је мој стриц командир ескадриле руских спасиоца који су помагали у спасавању из поплава и ја сам желео да и ја учиним добро дело“, каже за Б92 Димитрије Сисојев из ЗААБ Групе.

Дипломате, запослени у амбасади, руски волонтери, српски студенти и радници, примају, соритирају и пакују хуманитарну помоћ коју доносе Руси и наши држављани који тамо живе.

„Ми смо имали мало проблема са складиштењем. Имамо три камиона на чекању и то се драстично увећава сваког дана. Пристиже из свих крајева Руске Федерације, од Калуге, Краснојарске области, Санкт Петербурга, Сочија…“ прича Света Васиљевић, из Привредне коморе Србије у Москви.

Чим се реше царинске формалности, прва хуманитарна помоћ из Русије кренуће ка Србији у чему је вољно да помогне и руско Министарство за ванредне ситуације.

Амбасада Србије и даље остаје отворена за све који желе да помогну угроженим грађанима Србије.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …