srlaten

МСП: Србија не прихвата препоруку УНХЦР

 Извор: Танјуг

Србија не прихвата препоруку Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) о укидању избегличког статуса избеглицама из Хрватске и наставиће да пружа пуну заштиту и помоћ свим избеглицама на својој територији, саопштило је данас Министарство спољних послова Србије. Србија ће, као и до сада, дати максимални допринос стварању трајних и одрживих решења за положај избеглица, а одговорност за консеквенце одлуке о престанку избегличког статуса избеглицама из Хрватске ће зато у потпуности сносити УНХЦР, наводи се у саопштењу.

Та одлука УНХЦР је, како указује МСП, донета без консултација са чланицама УН и уз изричито противљење Србије као земље са највећим бројем избеглица из Хрватске (41.861). Србија је у више наврата на највишим нивоима у УН изразила недвосмислено неслагање са иницијативом УНХЦР за доношење неутемељене и очигледно политичке одлуке, с обзиром да нису омогућена одржива решења за положај избеглица, посебно за њихов одржив повратак у Хрватску, наводи се у саопштењу.

Такође је указивано на последице по односе у региону, укључујући и за спровођење Регионалног стамбеног програма као иницијативе четири државе региона – Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе коју су подржали сам УНХЦР, друге међународне организације и најважније земље донатори.

Министарство спољних послова посебно наглашава да, према правилима УНХЦР, приликом доношења одлука о укидању избегличког статуса морају бити консултоване заинтересоване државе, будући да терет потврђивања да су фундаментално, стабилно и трајно промењене околности у земљи порекла избеглица лежи на држави пријема.

Одлука УНХЦР у складу са Конвенцијом о избеглицама

УНХЦР је 3. априла објавио препоруку о покретању поступака престанка избегличког статуса за особе које су напустиле Хрватску у раздобљу између 1991. и 1995, чиме су позване све земље да препоруку у потпуности имплементирају, а статус укину до краја 2014. године, саопштило је хрватско Министарство спољних послова.

Препорука коју је донео УНХЦР, складно свом статуту и одредбама Конвенције о статусу избеглица из 1951. године, темељи се на престанку околности због којих су особе избегле те трајном карактеру промена које су наступиле у Хрватској. Иако УНХЦР-ова препорука није обавезујућа и свака држава азила самостално доноси одлуку о њеном спровођењу, након истека рокова предвиђених за престанак статуса, УНХЦР те особе више неће сматрати избеглицама.

„УНХЦР се, не само у потпуности оглушио о сопствена правила, већ је, иако хуманитарна агенција, занемарио стварни положај избеглица из Хрватске. Таква једнострана одлука је без преседана у досадашњој пракси УНХЦР, која се увек заснивала на консензусу заинтересованих држава о питањима овакве тежине“, додаје се у саопштењу МСП.

УНХЦР је раније данас издао препоруку да започне процес престанка статуса избеглица расељених из Хрватске пошто су се, како је саопштила ова агенција УН, скоро 20 година након престанка сукоба у бившој Југославији, околности из темеља промениле. Регионална сарадња је интензивирана, дошло је до добровољног повратка, различите етничке групе показале су како је миран суживот могућ, а све је очитији и напредак на економском и политичком плану, наводи се у препоруци УНХЦР.

Препорука УНХЦР се не односи на сведоке ратних злочина и на интерно расељене. Земље које су примиле избеглице из Хрватске сада им могу укинути избеглички статус на основу сопствених процена стања у земљи порекла.

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта затражио је од УНХЦР да одустане од укидања избегличког статуса Србима прогнаним из Хрватске, јер уколико то буде учињено биће онемогућено остваривање права и одржив повратак прогнаних.

„Уколико УНХЦР прихвати ову иницијативу Хрватске, преузеће на себе одговорност за последице које из овога могу произаћи како за саме избеглице тако и за регионални процес, чији циљ је отклањање последица рата, постизање помирења и трајног мира у региону“, наводи се у писму које је Линта упутио високом комесару УН за избеглице Антонију Гутерешу.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …