srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Муке српског језика у Хрватској

Муке српског језика у Хрватској

У Српској православној општој гимназији „Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу 22. октобра одржан је научни скуп на тему српског језика у настави у Хрватској.

Фото: порталновости
Фото: порталновости

И поред доброг законодавног оквира у Хрватској који омогућава службену употребу мањинског језика и писма, учесници су указали на неповољан јавни амбијент и антићириличну кампњу, као и на озбиљне проблеме у настави српског језика , као што су недостатак наставника,  уџбеника и застарелост програма.

Научни скуп одржан је уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања Србије и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону МСП. Присуствовали су Боса Продановић из Амбасаде Републике Србије, наставници Гимназије, наставници српског језика и разредне наставе из Вуковара, Даља, Белог Манастира, Трпиње, Книна, Глине, Двора и других места. Говорили су митрополит загребачко-љубљански Порфирије, помоћница министра знаности, образовања и спорта РХ Тања Ђаковић, председник СНВ Милорад Пуповац,  руководилац реформе образовања у Хрватској,  Борис Јокић,  председник СКД „Просвјета“ Чедомир Вишњић, професори Милица Стојановић и Мирко Марковић.

Check Also

Председник Вучић у посети српским ђацима у Будимпешти

Извор: Танјуг Председник Републике Србије Александар Вучић, обишао је 5. септембра 2019. године Српски образовни …