srlaten

Aкадемија посвећена Пупину на Бледу

Извор: Штајерске Новице

На Бледу је 19. октобра 2014. године одржана свечана академија поводом 160. година од рођења великог научника и Србина Михајла Пупина. Организатори академије су Културно друштво Михајло Пупин из Љубљане и Општина Блед. Покровитељ Академије био је Борут Пахор, председник Републике Словеније.svecana akademija

Академији су присуствовали: Александар Радовановић-амбасадор Р Србије у Словенији, Славиша Томић-конзул у амбасади Р Србије у Словенији, Маг.Самир Амарин-генерални конзул Јордана у Р Словенији, Милан Божић-Председник Фондације “Младен Селак” из Београда, Стеван Ђурђевски-КУД Михајло Пупин Вевчане и члан УО Фондације, Проф.др.физике Душан Петрач из НАССЕ, почасни члан КД Михајло Пупин из Љубљане, Јанез Фајфар, градоначелник Бледа, Мирослав Кришан, председник општине Ковачица, Марија Распир-директор галерије наивних сликара из Ковачице, Проф др.Лудвик Топлак, некадашњи ректор Мариборског универзитета и почасни грађанин Марибора, Раде Бакрачевић, главни и одговорни уредник “Штајерских новиц” и Радомир Чубриловић, уредник “Штајерских новиц” за подручје Војводине.

У програму су учествовали: КУД Блед, “ДоРеМи”, Глазбени центар Блед, КУД Брдо Крањ, КУД Радовљица и рецитатор Марта Цвијановић –члан ИО КДМП.

„Михајло Идворски Пупин је једна од најзначајнијих личности историје Србије. Као познати научник, задужио је читав свет својим изумима без којих свет каквог данас познајемо не бисмо могли замислити. Као вешт дипломата задужио како Србију у многим областима. Као професор, задужио је цео свет учешћем у оснивању многих научних институција САД, као и чињеницом да је су из његовог кабинета изашли многи брилијантни умови XX века. Као књижевник, човечанству је оставио приче које прокламују најбоље људске особине, мењају погледе на свет и показују да се на крају сваког тунела може наћи зрак светлости“.

Check Also

Повезивање институција у кампањи заштите имовинских права Срба у Федерацији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и помоћница директора …