srlaten

На корак до имена улице

Извор: РТС

Инцијатива Српске православне омладине из Инсбрука (СПОЈИ) да једна улица, трг или парк у Бечу добије име хероине Дијане Будисављевић наишла је на подршку Социјалдемократске партије Аустрије (СПÖ). „Српски Шиндлер“, како зову Дијану Будисављевић, спасила је између 1941. и 1945. год. више од 12000 српске деце из усташких логора смрти у тадашњој НДХ.

Инцијатива која је покренута пре две године, да једна улица, трг или парк у главном граду Аустрије добије име хероине Дијане Будисављевић, се ближи остварењу. Локални парламент 9. бечког округа, односно његови чланови из СПО (Созиалдемократисцхе Партеи Öстерреицхс, СПÖ) су били спремни да подрже ову идеју. Ипак, пошто СПО не чини већину у округу, усвајање предлога ће зависити и од спремности других странака да подрже ову иницијативу, јавља за Програм за дијаспору РТС Служба за Информисање СПКД Просвјета Аустрија.

На састанку представника српских удружења 3. септембра, који је иницирала СПКД Просвјета Аустрија (присутни били и представници Савеза Срба у Аустрији и Заједнице српских клубова у Бечу) са младим кандидатом СПО за наредне парламентарне изборе, Маркусом Гремелом, дискутовало се о Просвјетином предлогу да се име Дијане Будисављевић нађе у јавном простору града Беча.

[blockquote_left] Биографија

Диана Будисављевић је упознала доктора Јулија Будисављевића, православног Србина, за кога се 1917. године удала. 1919. године се селе за Загреб у данашњу Хрватску. За време Другог светског рата Диана Будисављевић је између 1941. и 1945. године спасила више од 12.000 српске деце из усташких логора смрти у тадашњој Независној држави Хрватској (НДХ). Тек 2003. године је издат њен дневник на хрватском, у којем је бележила збивања током Другог светског рата, а немачки оригинал се још увек налази код њене унуке Силвије Сабо у Загребу. Диана Будисављевић се 1972. године заједно са својим мужем враћа у Инсбрук, где је живела смрти 1978. године у згради, на адреси Аницхстраßе 24. Сахрањена је на западном гробљу у Инсбруку испод свода са бројем 48. Диана Будисављевић је између 2010. и 2012. године постхумно одликована од Српске православне цркве, председника Србије, као и њеног родног Инсбрука. У том периоду су по њој именоване улице у Загребу, Козарској Дубици и Београду, док је у Бања Луци покренута петиција за именовање једне улице по њој. [/blockquote_left]

Сви присутни су били сагласни да се овој хероини, која је спасила више од 15.000 углавном српске деце из усташких концентрационих логора у Другом светском рату, мора одати таква врста признања.

Било је и других тема

Представници српских удружења су Маркуса Гремела упознали и са другим темама које се тичу српске заједнице у Бечу и целој Аустрији. Пре свега о потреби подизања нивоа изучавања српског језика у бечким школама, а посебно учење ћириличног писма.

Осим тога, да се у статистици за попис омогући изјашњавање људи у Аустрији који српски језик сматрају својим матерњим језиком, што је била иницијатива Зорана Алексића из Савеза Срба у Аустрији. Дискутовало се и о политичкој партиципацији, посебно како младе грађане српског порекла мотивисати за веће учешће у јавном и политичком животу, о чему је говорио Мирослав Захарић из Заједнице српских клубова у Бечу.

Састанак је завршен договором да се међусобна сарадња настави и у следећем периоду.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …