srlaten

На траговима Срба Аустрије

извор: РТС

Аустријско-српско друштво у Бечу 26. јуна организује представљање књиге „На траговима Срба Аустрије“ аутора доктора Волфганга Рорбаха. Професор Рорбах својом књигом одговара на кључна историјска питања која себи постављају многе генерације српских емиграната у Аустрији – ко су, одакле су и куда иду?

Књига др Волфганга Рорбаха „На траговима Срба Аустрије“ се бави једном старом, широко распростањеном заблудом, да су пре Другог светског рата Срби само појединачно живели у Бечу и да су први таласи српских миграната дошли из Титове Југославије у Аустрију током шездесетих и седамдесетих година.

Прво поглавље се бави историјом цалцбуршких Срба а у другом поглављу проф. Рорбах прелази на „трагове Срба Беча“. Треће и четврто поглавље се бави историјом Српске православне цркве у Бечу и оснивањем првих „Српских Новина“ у Бечу. Пето поглавље је посвећено Србима у Тиролу и шесто граду Грацу и његовим „преко 5000 Срба“.

Књига „На траговима Срба Аустрије“ описује долазак првих Срба за време „велике сеобе“ на просторе „дунавске Монархије“ у град Беч и њихово ширење по територији Аустрије. Писац уједно појашњава значај и обичаје српске културе и указује на бројне знамените трагове које су Срби током векова оставили у Аустрији.

Промоција „На траговима Срба Аустрије“ ће бити одржана у Националној библиотеци у Бечу са почетком у 19 сати.

Књига је иначе прво издање Аустријско-српског друштва а уредио ју је председник друштва, др Марко Стијаковић. Издавање и штампу књиге је подржала Канцеларија за културу града Беча.

Председништво Аустријско-српског друштва се нада да ће овај пример сарадње српских удружења и аустријских институција постати пракса и да ће Срби оставити још много лепих и занимљивих трагова у Аустрији.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …