srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

На универзитетима у САД многи студирају захваљујући спорту

извор: Вечерње новости

На универзитетима и колеџима у САД у 2012. студирало је 1.068 наших студената. Подаци Америчког међународног института за образовање још наводе да су 473 студента на основним студијама, 403 на постдипломским, а остали на другим програмима. Не пише нигде, али се претпоставља да је барем 75 одсто њих школовање у САД зарадило бавећи се кошарком, одбојком, веслањем, тенисом, ватерполом, фудбалом.

Огромна спортска породица из Србије наступа за универзитете у САД. Талентовани спортисти већ деценијама иду у САД, где од четири године студирања по тамошњим правилима наступају три године. После основних студија већина и без спорта добија могућност да настави са мастером. А да би се добила стипендија за факултет у САД мора да се буде добар ђак. Овај сегмент је важнији од спортске вештине, јер нема стипендије на добром факултету ако се не прође праг знања.

– Сваке године се у пет наврата полажу пријемни испити за факултете у САД – појашњава Драган Стојковић, из Међународног академског центра, који је део мреже Education USA акредитоване код Стејт департмента. Из учионица у Дечанској 12 на испитни рок изађе отприлике 20 будућих школараца у иностранству, а на Сењаку, где се амерички тестови полажу, у сваком року је 50 будућих студената који се спремају сами. Доња граница за факултете у САД је 800 бодова за спортисте, а најбољи факултети траже преко 2.000 поена.

На елитним факултетима посебни су услови. У америчких првих осам, од Харварда, Принстона, Јејла до Брауна и других, који играју такозвану Ајви лигу („лига бршљена“ симболизује најстарије и најпрестижније факултете) улази само – елита. Са минимум 1.900 академских поена, уз полагање још два предмета и изузетном спортском вештином, може се конкурисати на факултетима који су сам
светски врх. На овим универзитетима нема спортских стипендија, али има студентске „помоћи“, поготово за талентоване студенте из сиромашних породица.Стојковић упозорава да у америчком универзитетском спорту влада чисти аматеризам и да одлазак спортиста у САД преко агенција које су се појавиле у Србији није најбезбеднији. У САД постоји званичан сајт на коме спортисти аплицирају за тимове, а тренери бирају. Уколико би се доказало да је студент дао новац некој агенцији да би стигао до школовања, могао би да изгуби
стипендију. Агенције услуге наплаћују од две до четири хиљаде евра и за тај новац налазе факултете, али раде и сву папирологију.

– Најбитније је отићи макар и на лошији факултет и тамо радити и учити из све снаге – прича Алекандар Марковић, који је преко фудбала завршио факултет и сада ради на Харварду. – Ако сте добар студент, стипендију и за докторат на најбољим факултетима није тешко добити. Наравно, деци у Србији одлазак у САД је због материјалне ситуације готово мисаона именица. Сви бољи факулети лети организују кампове за будуће играче и тамо бирају појачања.

– Деца годинама лети долазе на камп да покажу колико су спортски спремна за велики тим – објашњава Дијана Шорт са Браун универзитета. – Ми их пратимо годинама, а на њима је да остваре академски успех. Тренер може да помогне да се „праг уписа“ нешто снизи, али не много. Репортер „Новости“ лично се уверио како изгледају одбојакшки кампови у САД за будуће играчице на Брауну и њујоршкој Колумбији. Тренинзи су три пута дневно, свако вече утакмице, а по позиву долазе играчице из целе Америке и света. Борба
на паркету је као на олимпијади, јер улазе само четири, изузетне и по игри и по поенима. Камп у Провиденсу кошта за четири дана 600 долара и читаве америчке породице лета проводе водећи децу од кампа до кампа тражећи стипендију. Њима 600 долара по кампу није много.

Check Also

Међународна уметничка колонија „Ластва-Требиње“

У туристичком комплексу „Град сунца“ код Требиња је у протеклих неколико дана организована је међународна …