srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

На захтев избегличких удружења из Хрватске, у Управи одржан састанак

У просторијама Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, јуче је организован састанак представника избегличких удружења из Хрватске са представницима Канцеларије ЕУ у Београду, Српског народног вијећа из Загреба и Комесаријата за избеглице.

IZBEGLICE

Састанак је организован на захтев избегличких удружења која су затражила пријем код Његове екселенције амбасадора господина Мајкла Девенпорта, шефа Kанцеларије ЕУ у Србији како би изнели проблеме за које Хрватска не показује интерес да реши иако је дужна на основу међународног права и преузетих обавеза.

Госпођа Гордана Арацкић Николић саветник за питања демократизације саслушала је све примедбе и предлоге које ће пренети шефу канцеларије ЕУ његовој екселенцији амбасадору Мајклу Давенпорту.

Закључак са овог састанка је да ће се формирати радна група која ће доставити све реферате и предлоге у скраћеном облику канцеларији ЕУ у Србији на основу којих ће се затражити реакција Брисела у односу на избегличку проблематику која се не решава већ више од 20 година. У питању је посебно примена Бечког споразума Анекса Г као и читав корпус других питања попут ексхумације и идентификације несталих и страдалих, тајних и јавних оптужница за ратне злочине, питања из радног односа и примене уставног закона о правима националних мањина.

Састанку је присуствовао и народни посланик Миодраг Линта.

 

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …