srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Надају се руским пензијама

извор: Вечерње новости

Срби који раде у предузећима у Русији траже да им се регулишу нека основна права. Проблем и здравствено осигурање, иако фирме уплаћују допринисе.

ruske penzije
[blockquote_left] Спремни да улажу у српске општине

Бројни Срби који успешно раде у Русији показали су спремност да помогну својој земљи и за време одржавања недавне Руско-српскепословне конференције „Инвестициони потенцијал Србије“ која је одржана у Москву. А ко је и колико спреман да инвестира у мали и средњи бизнис у српским општинама, видеће се у новембру на сличној конференцији која ће се такође одржати у Москви. Успешни Срби у Русији очекују конкретне разговоре како би могли да крену са улагањима у своју земљу. [/blockquote_left]

Срби који годинама раде у Русији желе да добију руске пензије и реше проблем здравственог осигурања. Они су овај захтев изложили српској делегацији приликом недавне посте председника Томислава Николића Москви.

У разговору са Славком Драшковић, директором канцеларије за дијаспору Владе Србије, наши радници су тражили да се крене у решавање ових проблема.

– Настојаћемо да ово ставимо на дневни ред у преговорима са Русима. Зна се да је у Русији највише грађевинара и најчешће су запослени у руским фирмама чији су власници Срби. Такве фирме плаћају све доприносе па је логично да се види могу ли ти радници да добију пензије и здравствено осигурање у Русији – каже Славка Драшковић.

Живети и радити годинама без здравственог осигурања је заиста велики проблем. Сада једино наше дипломате имају бесплатно лечење, као што имају и руске дипломате у Србији. Било би свакако корисно да се размотри могућност реципрочног бесплатног лечења свих Срба у Русији и Руса у Србији као што је било за време СССР.

Инжењер Милоје Кнежевић, који двадесетак година ради у Русији, први је предложио да се реши питање руских пензија нашим људима чије су фирме редовно плаћале доприносе у Руској Федерацији.

– За све који регуларно раде у Русији њихове фирме последњих 11 година плаћају све доприносе Руској Федерацији. Зато би било коректно да се остварују нека права. Није мало оних којима би сто или двеста евра пензије из Русије добро дошло кад се врате у Србију – каже Кнежевић, који ради у компанији „Соут груп“, која је била рекордер по броју изграђених објеката за Зимску олимпијаду у Сочију.

Нажалост, у Русији има и значајан број Срба који раде на црно. Таквима не само да се не плаћају доприноси, већ им свакодневно прети опасност од протеривања и забране уласка у Русију на пет година. Није тајна да многи Срби уђу у Русију као туристи, а затим покушавају да подмите полицајце и накнадно добију папире за боравак и рад.

аутор: Б. Влаховић

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …