srlaten

Награђени победници литерарног конкурса ,,Чувајмо српски језик, јер он чува нас“

Амбасада Републике Србије у Берну је, у оквиру акције „Негујмо српски језик“, а поводом Дана словенске писмености, расписала литерарни конкурс под називом „Чувајмо српски језик, јер он чува нас“, намењен деци школског узраста. Циљ литерарног конкурса био је да подстакне размишљања код наше деце која су рођена у Швајцарској зашто је битно да говоре српским језиком, да уче о српској култури, да читају дела наших писаца и да похађају Допунску школу на српском језику, у којој тренутно на територији Швајцарске има 1500 ђака.

Победничке радове у категорији од првог до четвртог разреда послали су Маринела Живковић из Опфикона (1. место), Лана Ђорђевић из Базела (2. место) и Драган Рачић из Цириха (3. место). У категорији од петог до осмог разреда прво место освојила је Јана Јовановић из Лангентала, друго место припало је Ведрани Танацковић из Вевеја, а треће Бојани Марковић из Кларенса. Ученици чији су радови одабрани као најбољи добили су, поред плакета и најпознатијих дела српских писаца, и мајице „Негујмо српски језик“, које је донирало Министарство културе и информисања.

Додељујући награде и честитајући матурантима завршетак школовања, амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић рекла је да су с додељене дипломе и сведочанства можда најважније које ће наши ученици добити у свом целокупном школовању.

„Биће још много диплома, средњошколских, факултетских и других, и још много вредних награда у вашем животу и у вашим будућим професијама, али ове које сте данас добили учвршћују ваше корене и трајне везе са културом из које потичете, а доказано је много пута да кроз живот лакше, сигурније и успешније корачају они који знају ко су и одакле долазе“ – истакла је амбасадорка Јанковић, пожелевши нашим ђацима много успеха у даљем школовању.

 

Поред награђених, и остали ученици који су присуствовали, добили су наставни материјал, значајан за даље упознавање са српском књижевношћу и културом и очување и унапређење знања српског језика, који је донирала Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Истог дана у Амбасади у Берну додељена су и сведочанства матурантима о завршеном осмогодишњем школовању у Допунској школи на српском језику.

Check Also

Гујон са студентима на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Студентском граду

Од раног јутра студенти из Београда обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе. …