srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Највећа интерактивна изложба о Михајлу Пупину

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Иван Тасовац отворио је у Историјском музеју Србије изложбу „Пупин – од физичке до духовне реалности“.

izlozba pupin
Фото: Танјуг

Тасовац је приликом отварања ове изложбе, која представља најобимнији пресек живота чувеног српског научника Михајла Пупина, изразио наду да ће та изложба изазвати велико интересовање публике због његовог блиставог ума и научног дела које је оставио иза себе.

Он је истакао да поставка показује колико нове технологије могу да преобразе домаћу музеолошку праксу и подсетио на достигнућа тог научника, рекавши да Пупин није био само научник, проналазач, професор, добитник Пулицерове награде, него и почасни конзул Србије у САД, дугогодишњи председник Српског народног савеза у тој земљи и велики добротвор.

Он је био грађанин света који никада није заборавио своје порекло, рекао је Тасовац и напоменуо да успех у било ком смислу не ослобађа од друштвене одговорности.

Министар културе је навео и да ова, највећа изложба о Пупину до сада, афирмише јавно-приватно партнерство у култури пошто је реализована у сарадњи Министарства културе и информисања, Историјског музеја Србије, Телекома, Нелта и Кодек института – ЛивеВиеwСтудио.

Генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк оценио је да изложба представља феноменални спој технологија, дизајна, иновација и традиције и додао да на иновативан начин представља лик и дело Михајла Пупина.

Ћулибрк је подсетио да се Пупин отиснуо пут Америке без пара и без знања језика, али да је са собом понео истрајност, вољу и жељу да успе и у томе је заиста и успео, али и да је тај научник оставио велику заоставштину својих достигнућа и да су она највећа управо у области телекомуникација.

Аутор изложбе Александра Нинковић-Ташић напоменула је да до сада није било прилике да се грађани упознају са неким ликом и делом као што се од вечерас могу упознати са Пупином.

Наиме, ово је прва музејска поставка у Србији која користи савремене технологије и која омогућава да сваки сегмент изложбе буде интерактиван, а новина у домаћој музеологији је коришћење интерактивних наочара, рекла је Нинковић-Ташић.

По први пут су изложени Пупинови драгоцени легати и до сада непознат архивски материјал са великим бројем докумената, попут тајног досијеа ФБИ који је премијерно приказан, а посетиоци се могу упознати и са низом непознатих чињеница о приватном животу великог научника.

Делови изложбе су посвећени његовом научном и професорском раду, књижевном делу за који је добио Пулицерову награду, ангажману за помоћ Србији током Првог светског рата, тајном раду за америчку војску, многобројним доброчинствима и меценском односу према уметности.

Изложба траје до 20. фебруара следеће године.

Check Also

Селаковић: Србија и Р. Српска биће нераскидиво везане, мир најважнији

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да су Србија и Република Српска …