srlaten

Напад на Српско културно друштво „Просвјета“ у Книну

У новогодишњој ноћи поново је разбијен прозор Српског културног друштва „Просвјета“ у Книну, због чега је председник одбора Драгољуб Чупковић оптужио локалну власт да не предузима ништа да то спречи, а овакве ствари се понављају.

Книн – За сада непознати починитељ циглом разбио стакло на просторијама Српског културног друштва „Просвјета“
Фото: Zivana Juras / EPEHA / CROPIX

Чупковић у отвореном писму јавности наводи да ово удружење делује легално по законима Републике Хрватске и то афирмативно, а да овакви догађаји се не дешавају први пут и нажалост прелазе у традицију, а да се притом локална власт града Книна ни једном се јавно није оградила и осудила такве појаве.

„Ја ствари волим назвати правим именом: овај немили чин и ове работе су класична нетрпељивост и национална мржња“, поручио је он.

Чупковић у писму пита и одакле у 21. веку, 17 година од краја рата и пред улазак Хрватске у Европску унију, толики набоји и фрустрације?

Српско културно друштво „Просвјета“ је обновило свој рад пре шеснаест година. Установа је по многим показатељима оправдала своје постојање. Круна тога је додела награде, пре десет година од Града Книна и то „ За неговање националног идентитета и допринос мултикултуралности„. Међутим, ситуација у задње три до четири године иде у лошем смеру, због чега ово удружење првенствено оптужује политичке и извршне структуре града Книна. Сваке године или два пута годишње буду поразбијана стакла ове угледне установе, која негује заједништво, мултиетичности, образовање.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …