srlaten

Наставак акције „Негујмо српски језик“ у Амбасади Србије у Берну

Извор: РТС

Амбасада Србије у Берну је, у оквиру акције „Негујмо српски језик“, протеклог викенда организовала промоцију књиге за децу „Тајне зеленог солитера“, ауторке Сање Матијашевић Ћирић. Пред великим бројем ђака Допунске школе на српском језику, њиховим наставницима и родитељима, који су се окупили из свих крајева Швајцарске, програм је отворила аташе за културу Наталија Гуњић, која се захвалила присутнима на интересовању и вишегодишњем учествовању у овој значајној акцији очувања и неговања српског језика.

Гуњићева је позвала родитеље и наставнике да заједничким ангажовањем наставе да најмлађим генерацијама указују на значај неговања и заштите српског језика и ћириличног писма, што је од фундаменталне важности за очување српског идентитета у расејању, али и основа за њихов даљи лични и професионални развој. Истакла је да ћемо, само подижући свест о њиховим коренима, деци дати добар пелцер за стицање будућих знања и вештина, које ће једног дана применити и у отаџбини.

Потом је Сања Матијашевић Ћирић,писац за децу и професор физике из Београда,кроз интерактиван приступ и учешће присутних ученика представила своју књигу „Тајне зеленог солитера“, као и књигу „Свако мудро дете пословицу расплете“, чији је један од коаутора.

Сања Матијашевић Ћирић је аутор седам интерактивних књига, које су, под слоганом „Игром до знања“, постигле велики успех у Србији и иностранству. Последња у низу њених књига је „Тајна зеленог солитера“, чији је циљ да код деце подстакне емпатију према људима и животињама, као и свест о заштити животне средине. Она је децу упознала и са књигом „Свако мудро дете пословицу расплете“, која представља богату баштину српских народних пословица, указавши им на потребу неговања и очувања српског језика и ћириличног писма.

Публици се, након промоције, обратио амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић и посебно захвалио деци, којој је ова акција најпре и намењена, што воле, негују и чувају лепоту српског језика и ћирилице, једног од најсавршенијих писама на свету. Истакао је спремност Амбасаде да настави са пружањем подршке Допунској школи на српском језику и позвао присутне да анимирају своје пријатеље и рођаке да у што већем броју уписују децу у српску школу.

Малишани су веома позитивно реаговали на интерактивно представљање књига и у веселој атмосфери са амбасадором Брадићем, ауторком и другим гостима разговарали о богатству и лепоти српског језика. Цео програм обогатио је звуцима гитаре и познатим мелодијама професор музике Сандро Алексић. Ђаци из кантона Цирих припремили су два кратка филма на тему пријатељства, која су овом приликом могли да покажу својој публици и родитељима.

Амбасада Србије у Берну је прво дипломатско-конзуларно представништво које од 2017. године, у сарадњи са Министарством културе и информисања, и уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, спроводи акцију „Негујмо српски језик“ у иностранству, са жељом да првенствено најмлађе припраднике наше дијаспоре подстакне на очување матерњег језика и ћирилице, српске културе и идентитета.

Промоција књиге је реализована уз подршку Радија „Круг“ из Арауа, који емитује програм на српском језику, и чија је уредница Виолета Алексић, такође, учествовала у програму.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …