srlaten

Научни скуп „11 новембар – 100 година од ослобођења и уједињења“ у Херцег Новом

У хотелу „Војводина“ у Игалу, 10. и 11. новембра 2018. године, одржан је научни скуп под називом „11 новембар – 100 година од ослобођења и уједињења“, у организацији Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

На отварању научног скупа присутнима се обратила председница Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, Јелица Стојановић, која је истакла да је 1918. година, „симбол ослобођења и уједињења слободе и заједништва, изгледа свуда, осим у Црној Гори“. Стојановић се запитала, коментаришући слоган „никад више 1918“, „да ли то значи никад ослобођење и јединство вољом и жељом народа Црне Горе“.

Присутнима се обратио и академик Зоран Лакић који је говорио о историјским околностима и чињеницама о ослобођењу и уједињењу Боке Которске и Црне Горе у заједничку државу Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

У име покровитеља научног скупа, Покрајинске Владе Војводине и Привредне коморе Војводине, присутнима се обратио Генерални секретар Привредне Коморе Војводине, Јован Вујичић, који је поздравио скуп и указао да су институције Републике Србије препознале важност одржавања научног скупа о Великом рату и пружили потребну подршку Матици српској у Црној Гори.

Отварању научног скупа су присуствовали амбасадор Републике Србије у Црној Гори, др Зоран Бингулац и конзул жеран из Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.

Дневне новине ,,Дан“ под насловом „Сведочанство којим се отклањају заблуде“ и над насловом „Дводневни научни скуп о јубилеју 100 година од ослобођења 1918. године, одржан у Игалу“, наводе се да је у Игалу одржан дводневни научни скуп на којем је учествовало око 30 аутора (научника, историчара и  професора) из Републике Србије, Црне Горе и региона, који су научним и стручним приступом говорили о темама везаним за Велики рат, ослобођење и уједињење Боке Которске и Црне Горе у Краљевину СХС.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …