srlaten

Научни скуп: истраживање историје Срба у Угарској

извор: Српске недељне новине

Тродневни скуп истраживача који се баве историјом Срба у Мађарској, одржан је од 24. до 26. новембра у Будимпешти, у организацији Српског института из Мађарске, у сарадњи са Матицом српском и Историјским институтом Мађарске академије наука.

Aмбасадор Раде Дробац, Балаж Балог, заменик директора Центра за филозофске науке МАНУ Бранко Бешлин, потпредседник Матице српске

На почетку скупа под називом „Истраживање историје Срба у Угарској (Мађарској): стање и перспективе“, присутне је у име организатора поздравио председавајући Борислав Рус, који је нагласио да се овакви скупови организују сваке године и подсетио да је тема прошлогодишњег скупа била музика.

Присутнима се, такође, обратио и Раде Дробац, амбасадор Републике Србије у Будимпешти, који је нагласио како сматра да је историја једна од најзначајнијих друштвених наука, јер „народи који не познају своју историју, немају ни будућност“.

– Историјска истина је веома важна, јер су последице историје често трагичне. Веома је важно је да се истраживањима сагледа како историја делује на народе и важно је да те мањине имају могућност да задрже свој идентитет – истакао је амбасадор Дробац, који је ову прилику искористио да присутне подсети на недавно одржани састанак двеју влада у Нишу, као и на чињеницу да је сарадња која се до недавно одвијала између Мађарске и Војводине, сада проширена на целу Србију. Он је подсетио и на изјаву премијера двеју држава, да су Срби и Мађари у овом тренутку на историјском максимуму односа.

У име Матице српске из Новог Сада, најстарије српске културне и научне установе, присутнима се обратио њен потпредседник др Бранко Бешлин, који је нагласио да је тема скупа од важности за српску и мађарску науку и културу уопште. Истакао је да српско-мађарске везе сежу једанаест векова дубоко у прошлост и да су се очитовале у свим областима њихових живота. Ако се има у виду тај хиљадугодишњи континуитет и многострукост, односи Срба и Мађара би се, према његовим речима, могли назвати „феноменом дугог траjања“, па с тога проучавање њихових односа представља прави изазов за науку.

buda2

– За истраживање је неопходно праћење стране, а пре свега мађарске историографске продукције. Проблем је што међу историчарима у Србији незнатан број њих влада мађарским језиком, осим, ако им није матерњи. Ако се има у виду важност историје Срба у Угарској, звучи готово невероватно да превода са мађарског практично и нема – рекао је др Бешлин и нагласио да је могући разлог томе чињеница да српска и мађарска историографија опречно тумаче многа важна збивања. Он је свестан да су те разлике неминовне и да ће задуго постојати, али му је тешко да поверује да нема мађарске литературе и извора преведених на српски.

Српски представник у Мађарском парламенту Љубомир Алексов, поздравио је присутне и своје и у име председнице Самоуправе Срба у Мађарској Вере Пејић-Сутор и надовезао се на исказ амбасадора Дропца о сусрету и заједничкој седници двеју влада у Нишу. Додао је како је на том сусрету истакнута потреба да се ојачају привредни и економски односи наше две земље.

У излагању Љубомира Алексова чула се и честитка, упућена директору Српског института Пери Ластићу, што је „смело узео овако велику тему о суживоту хиљаду година Срба и Мађара“. Он је уједно изразио наду да ће се на крају овог скупа добити одговор на питања везана за живот наших предака на овим територијама.

– Сви говоримо о Србима у Угарској, првенствено после Велике сеобе, али не треба заборавити да је Срба овде било и пре Велике сеобе. Понекад се нашалимо на Чепелској ади, па кажемо како смо ми Чарнојевића већ чекали на Дунаву – додао је Алексов и подсетио на богату историјску заоставштину из минулих векова у Ловри и Српском Ковину, коју треба детаљније обрадити. Он је своје обраћање присутнима завршио закључком да „овакви сусрети и симпозијуми треба да допринесу разјашњавању неких мање познатих информација и да се о томе стварају неке синтезе“.

Присутнима се обратио и др Рихард Тирчи, шеф Главног одељења за народности, Министарства за људске ресурсе Мађарске, као и Балаж Балог, директор Етнолошког института Центра за истраживања Мађарске академије наука.

 

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …