srlaten

Небојша Стефановић: Држава жели да побољша положај дијаспоре

Извор: Танјуг

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић разговарао је вечерас у Бечу с представницима српске дијаспоре у Аустрији, и поручио да држава матица жели да им побољша положај и утицај у друштву.

Небојша Стефановић

Небојша Стефановић је, на састанку у Амбасади Србије у Бечу, рекао да држава нема никакав прикривени циљ или тајну намеру, већ жели да ојача положај своје дијаспоре, а да представници српске заједнице искористе свој утицај за добробит Србије.

Он је казао да би било одлично ако би неко од кандидата пореклом из Србије на листама политичких партија прошао у скупштинске клупе на предстојећим парламентарним изборима у Аустрији.

Стефановић је нагласио да жели да чује од дијаспоре шта је то што држава треба да учини за њих, указујући на значај Беча, који многи људи у Србији сматрају посебним центром баш због великог броја наших грађана.

– Увек је изазов и задовољство за сваког ко представља Србију да разговара с представнциима својих грађана и да од дијаспоре чује и критике на рачун онога што није урађено довољно добро и што може да се побољша, али и оно што можемо заједнички да урадимо у остваривању минимума захтева који су заједнички за све представнике нашег народа овде у Аустрији – рекао је Стефановић после састанка у Бечу.

Он је подсетио да је на састанку разговарано о статусу аутохтоне националне мањине и како да се изборимо да српски народ то добије, али и о питањима културе и образовања, то јест како да се обезбеди школа, односно учење српског језика, да деца наших људи могу да уче на српском језику, ћириличном писму, и да могу да остваре одређена права у области културе.

Било је речи и о могућностима да држава интензивира своје активности које ће помоћи да српска заједница у Аустрији буде у потпуности поштована, да појача њихов углед и утицај и да их што више укључи у институције система.

– Мислим да смо чули доста конкретних и добрих предлога. Ово је можда први мој састанак с представницима дијаспоре у Аустрији, али свакако не последњи и драго ми је да је из њега проистекао заједнички договор да радимо заједно на томе и да се поново видимо и анализирамо шта смо успели и урадили, а да ти резултати буду на добробит народа, а наравно и њихове матичне државе Србије – закључио је он.

Небојша Стефановић се данас, на почетку посете Бечу, састао с државним секретаром у Министарству иностраних послова Аустрије Рајхолдом Лопатком, који је истакао да званична Аустрија жели да што пре отпочну приступни преговори ЕУ са Србијом.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …