srlaten

Недовољан број пријављених гласача у Канади

Ниједно од три предвиђена бирачка места у Канади (амбасада у Отави, генерални конзулат у Торонту и почасни конзулат у Ванкуверу) неће бити отворено због малог броја пријављених бирача.

фото: РТС
фото: РТС

Министарство правде и државне управе Србије обавестило је да ће сви бирачи који су се пријавили да гласају у иностранству бити аутоматски враћени на бирачки списакопштине у Србији у којој имају пријављено пребивалиште. Тако ће и припадници дијаспоре у Канади своје бирачко право моћи да остваре само гласајући 16. марта лично у Србији.

Да би бирачко место било отворено било је потребно да се, најкасније до 22. фебруара, за упис у бирачки списак пријави најмање 100 бирача. Гласање се обавља лично на бирачком месту уз поседовање пасоша или личне карте Републике Србије. Припадници српске дијаспоре у Канади на време су обавештени о начину и условима гласања, а разлога за мало интересовање за ванредне парламентарне изборе има више: од непоседовања српског држављанства (многи Срби – избеглице из република бивше Југославије), преко бирачке апатије до, у Канади веома ограничавајућих могућности обавезног личног гласања због великих удаљености.

На изборима 2004. године гласало се само у Торонту, а у јануару и фебруару 2008. на првим и поновљеним председничким изборима и у Отави. У мају исте године гласање је први пут обављено на четири бирачка места: у Отави, Торонту, Монтреалу и Ванкуверу. Четири године касније, 2012. једино бирачко место које је бројем бирача испунило услов био је генерални конзулат у Торонту где је од уписаних 176 гласало 111 бирача.

Недовољан број пријављених бирача забележен је и у Аустралији, тако да на овим изборима ни тамо неће неће бити отворено гласачко место.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …