srlaten

Немања Радуловић у Београду

Познати виолиниста Немања Радуловић jе у препуном Студентском парку одржао спектакуларан концерт поводом Светског дан музике, чиме jе и отворио овогодишњи Београдски летњи фестивал БEЛEф.

фото: Танјуг
фото: Танјуг

„Нисам очекивао, ни моjе колеге нису очекивале да вас видимо у оволиком броjу. Хвала вам што се дошли да прославимо Светски дан музике“, рекао jе синоћ Радуловић многоброjноj публици у Студентском парку у центру Београда.

Kонцерт jе почео обрадом познате песме групе AББA „Mан афтер миднигхт“, затим су следила дела класичне музике, међу коjима Вивалдиjа и Шопена, а потом Радуловићеве композициjе са последњег албума „Источно путовање“.

Пројекат Немање Радуловића у организацији Коларчеве задужбине су подржали Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарство културе Републике Србије, Секретријат за културу Града Београда, Француски институт у Београду и Зеленило Београд.

Немања Радуловић – најбоље из дијаспоре

Концертна и дискографска активност виолинисте Немање Радуловића усмерена je ка младој публици класичне музике.

Његови наступи широм света побуђују велику пажњу публике и критике од Карнеги хола у Њујорку, Концертхебау у Амстердаму , Филхармоније у Берлину, Мегарону у Атини, преко сале Плејел и театра Шанзелизе у Паризу, Палате уметности у Бриселу до дворане Сантори у Токију и Театро Колон у Буенос Аиресу.

Немања радуловић је рођен у Србији 1985. године. Музичке студије започео је 1992, а већ 1996. добија Октобарску награду града Београда, а 1997. године награду Таленат године коју му је доделило Министарство за образовање Републике Србије. Године 1998. је студирао у класи Џошуе Епштајна на Високој школи за музику и позориште у Сарбрикену, а потом у класи Дејана Михаиловића на Факултету музичке уметности у Београду.

Немања Радуловић од своје 14. године живи у Француској. Године 2000. примљен је на Конзерваторијум у Паризу где је студирао у класи Патрика Фонтанаросе. Редовно је посећивао наставу и на Академији у Кремони код Салватореа Акарда.

Добитник је многих међународних награда: добитник је првих награда на такмичењима Јоаким у Хановеру, Жорж Енеску у Букурешту, Балис Дварионас у Литванији, Јан Коцијан у Чешкој, као и Друге награде на Такмичењу Антонио Страдивари у Кремони (прва награда није додeљена). Специјалнe наградe жирија добио је на такмичењима Јехуди Мењухин у Француској, Жорж Енеску у Букурешту и Вијењавски-Липински у Пољској. Немања Радуловић је наступао са бројним оркестрима у нашој земљи, Европи и Азији. Свирао је под диригентском палицом истакнутих диригената као што су: Мјунг Вунг Чунг, Џон Нелсон, Арије ван Бек, Еиђи Оуе, Кристијан Мандеал, Филип Бендер, Хесус Лопес-Кобос, Грацијеле Контрато, Грегор Новак, Лоренс Фостер, Клаус Петер Флор, Кирил Карабатис, Петар Вронски, Мишел Пласон, Исака Карабачевски, Владимир Федосејев… Од 2000. године редовно наступа на реситалима са харфисткињом Маријел Нордман, и са пијанистима Сузан Маноф, Лором Фавр-Кан и Домиником Планкадом, Ан Гастинел као и са својим ансамблима Ђавољи трилери и Дубл Санс. Редовни је гост најзначајнијих фестивала међу којима су фестивали у Ремсу, Систерону, Авињону, Нанту и Монпељеу. У 2012. дебитовао је у Мелбурну и Кини, као и са Минхенском филхармонијом и Оркестром Радио Француске са Мју Вун Чунгом као и са Немачким симфонијским оркестром .

Из дискографског опуса издваја се његов албум Ђавољи трилери који је објавио 2009. за ArtAct- DECCA/Universal , 2010. године Бетовенове сонате са Сузан Маноф а 2011. Пет годишњих доба са делима Вивалдија и Александра Седлара. Компакт диск са делима Паганинија је објављен у децембру 2013. године за кућу Deutsche Grammophon као и последњи под називом Journey East крајем 2014. године.

фото: Танјуг
фото: Танјуг

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …