srlaten

Несагледиве последице поплава у Републици Српској

Подаци којима располажу институције Републике Српске потврђују да су поплаве нанеле огромну штету привреди, посебно сектору аграра. Јавни приходи су у мају смањени за 80 процената, половина најплоднијег дела Српске је уништена, а штете на путној инфраструктури износе око 80 милиона КМ.

Влада Републике Српске је упутила апел за финансијску помоћ поплављеним подручјима.

Из Србије је могуће послати СМС поруку на број 2161 (вредност 100 динара).

Процењује се да се најмање око 70 000 хектара обрадивог земљишта у Републици Српској након поплавног таласа нашло под водом, што је аграрном сектору донело несагледиве последице.

Највише су страдале Бијељина, Шамац, Модрича, Србац, већи део периферије Добоја, Доњи Жабар и Пелагићево. У полављеним општинама има више од 350 000 ораница, две трећине сточног фонда, више од две трећине укупне производње кукуруза и меса и око 80 процената производње поврћа.

Груба процена штете од поплава на путној инфраструктури у Српској износи око 80 милиона КМ, а на железници око 50 милиона КМ.

У другој половини маја у Републици Српској забележен је пад јавних прихода за 80 процената, због штете коју су у поплавама претрпели привредни субјекти.

baner

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …