srlaten

Невероватна хуманост Миломира Главчића из Канаде

извор: Франкфуртске вести

Пригодном свечаношћу, којој је, осим челника општине Рашка и Рашког округа присуствовао и владика-шумадијски Јован, житељима Јошаничке Бање подно Копаоника предата је на употребу нова зграда Дома културе са вртићем који је свом родном крају поклонио познати добротвор из Канаде Миломир Главчић.

У изградњу дома, који ће носити Миломирово име, уложено је око 350.000 евра, нешто више од 260.000 евра обезбедио је Главчић, а остатак општина Рашка. Дом располаже са око 600 квадрата, има модерну позоришну дворану, библиотеку и, као додатак, посебне просторије за дечији вртић.

Миломир потиче из оближњег села Ковачи, тачније из засеока Попе, у Канаду је отишао пре шест деценија, као сиромашни младић, тешком муком успео је да постане успешан бизнисмен, последњих деценија пуно је улагао у свој родни крај, помажући мештанима и рођацима за Божић, Васкрс и друге празнике. Помагао је болеснима, сиромашнима, остарелима, усамљенима, добрим ђацима. Рачуна се да је само у своју родну месну заједницу Ковачи и општину Рашка уложио око три милиона евра, а у Србију више од шест милиона евра. Градио је путеве, водоводе, цркве, помагао културно-уметничким друштвима, књижевницима, сликарима и другим културним ствараоцима…

Пошто није могао да лично дође и присуствује отварању дома, а и упозна се са најбољим ученицима основне школе у Јошаничкој Бањи, за које верује да су будућност овог краја, Миломир је школи послао 6.000 евра, а посебним новчаним наградама даривао је по три најбоља ђака из сваког одељења.

Мада помно брине о свом родном крају, Миломир за шест деценија ниједном није био у Србији. Није дошао ни на свечано отварање дома културе у Јошаничкој Бањи, али је послао писмо у коме својим сународницима и комшијама поручује да, кад му се обраћају за помоћ, ма каква била не куде власт и државу.

[blockquote_left] Милион евра за мост

Миломир је донирао милион евра за изградњу моста преко Ибра у Краљеву. Реч је о мосту дужине 240 метара и ширине 11 метара, у насељу Рибница, који се увелико гради и који ће, у сарадњи са општином Краљево, ускоро бити завршен. За допринос развоју родног краја, Миломир Главчић је добио највиша признања Епархије жичке и општина Рашка и Краљево. [/blockquote_left]

– Немојте само да од државе тражите помоћ, запитајте се шта сте ви учинили за државу. Ни ја од канадске државе нисам добио ништа, све сам морао сам, али сам, пошто сам успео у бизнису, канадској држави до сада платио бар 20 милиона евра пореза. Зато, драги моји Срби, мање одмора и хлада, а више рада – поручио је у писму из Канаде велики донатор родном крају Миломир Главчић.

– До неба хвала мом стрицу, нашем Миломиру кога би волели да што пре видимо овде у Јошаничкој Бањи и Ковачима, мало је данас тако великих људи, захвалан му је цео крај, он је наш понос и наш херој – каже Радоје Главчић који у Миломирово име надзире све радове и води рачуна да се свака донација искористи на најбољи начин и на добробит свих житеља овог сиромашног дела Србије.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …