srlaten

Николић се састао са српском дијаспором

На иницијативу Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, делегација истакнутих појединаца дијаспоре сусрела се са Председником републике Србије Томиславом Николићем.

ФОТО: Танјуг

„Није лако бити човек из дијаспоре“, рекао је Председник и додао да посебно није било лако бити српска дијаспора протеклих деценија, поготово у земљама које нису биле наклоњене Србији.

„Не желим да чујем од Вас питање шта Ви можете да учините за Србију, то сами одлучите“, рекао је председник и додао да је потребан искрен, партнерски разговор, који ће допринети враћању узајамног поверења.

За Србију је веома важна сложна дијаспора, јер једино тако може да допринесе поправљању угледа наше земље и привлачењу инвестиција, рекао је председник Николић.

„Срби морају да се укључе у политички живот земаља у којима живе“, рекао је Томислав Николић, јер само тако могу да утичу на доношење кључних одлука, које се тичу њиховог живота, а истовремено ће имати прилику да пренесу истину о Србији и српском народу.

ФОТО: Танјуг

Делегација истакнутих појединаца дијаспоре предвођена директорком Канцеларије за дијаспору др Славком Драшковић је изнела иницијативу и затражила подршку председника Републике за усвајање Декларације сарадње матице и дијаспоре.

Мајкл Ђорђевић из Сједињених држава је рекао да будућа Декларација треба да представља само израз намера, које тек треба да се спроведу и да је начелна подршка Председника добродошла.

Радивоје Петрикић из Аустрије је изнео иницијативу за формирање националних савета дијаспоре у земљама у којима је најбројнија српска дијаспора.

Осамнаест истакнутих представника дијаспоре, већином из привредне сфере представили су иницијативу за привлачење инвестиција за мала и средња предузећа и изразили решеност да се укључе у поправљање имиџа Србије у свету.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …