srlaten

Николић: Тесла је Прометеј савременог доба

Извор: Танјуг

Председник Србије Томислав Николић свечано је у Њујорку открио споменик Николи Тесли, „Прометеју модерног доба“, како га је назвао, који је човечанству подарио светлост, и који је, не марећи за материјално благостање, налазио искључиви мотив у љубави према човечанству. 

Николић

Николић је, на церемонији на Лонг ајленду, где је својевремено била једна од Теслиних лабораторија, истакао да је чувени научник човечанству подарио и нову филозофију живљења, ново схватање човекових могућност, нови развој друштава, држава, читавог света – нову, до тада непознату могућност да се другачије креира сваки појединачни живот, преноси Танјуг.

„Колико год да је осветлио планету, толико је изнутра осветлио и сваког човека понаособ. Он је социолошки феномен, ван свог и нашег времена, човек који је могао, а никада није постао среброљубац, који је само у љубави према људима проналазио мотив за рад, и храброст да се избори са неразумевањем“, рекао је Николић.

Николић

Теслин допринос човечанству, како је објаснио, поприма митске димензије, јер укротио је водопаде, извршио библијски задатак да буде светлост и у мраку, подарио је иновације на којима се данас заснива све што је некада била фантастика и домен писаца и маштара: пут у свемир, телевизија, интернет, телекомуникација, медицински апарати…

„У тој митској димензији постао је Прометеј модерног доба. Човеку је подарио светлост и напредак прихватајући без речи отпора личну жртву и тешку усамљеност коју сваки геније носи као свој усуд. Окован незнањима и неприхватањем научне средине, као Прометеј за Кавказ, веровао је у своју мисао и мисију, веровао је да ће га, тамо далеко у будућности, препознати у свом сјају“, казао је Николић.

Према његовим речима, Теслине идеје биле су веће од његовог доба, веће од свега што је наука до тада створила и применила, и као такав је био човек будућности, односно савременик садашње и будућих генерација – „свеприсутан као вазух“.

Подсетивши на Теслино српско порекло и чињеницу да је у родном Смиљану одрастао уз оца православног свештеника и мајку која га је успављивала и будила српским народним песмама о Косовском боју, Николић је истакао да славни научник, маколико био физички удаљен од црквене порте, дворишта и спаљиване родне куће, није заборављао одговор на питање ко је, чији је, из ког народа и ког наслеђа.

[blockquote_left] Канцеларија за дијаспору иницирала споменик

У делегацији Канцеларије за сарадњу са дијаспором, која је била иницијатор подизања споменика налазили су се директорка Славка Драшковић, заменик Александар Влајковић, уједно и председник Организациног одбора за подизање споменика, као и специјални саветник Миломир Мандић. Догађају су присуствовали истакнути представници српске дијаспоре из САД. [/blockquote_left]

Никада се није одрекао свог српског корена, православног дрвеног крста са очевих груди и десетерачког стиха којим га је мати васпитавала, али никада није ни заборавио ни подршку, широм отворена врата Америке без чијег схватања напретка и визионарства његове идеје никада не би постале стварност, објаснио је Николић.

Због тога је, према Николићевим речима, рођен као Србин, умро као Американац, постао још један историјски чвор који везује судбине и пријатељство двеју држава и народа.

„Његове одреднице су српски народ, чији је припадник и америчка држава, која је развила његове научне потенцијале, а Тесла је ипак на почетку и крају задужио цело човечанство: и Србин и Американац – или – ни Србин, ни Американац, већ грађанин света.Теслиног света, осветљеног, света равноправних, какав још нисмо створили, а то му дугујемо“, закључио је Николић.

Николић

Споменик Тесли, који је Николић открио, налази се испред јединог сачувамог објекта у којем је Тесла живео и радио – лабораторије у Шорхему код Њујорка и дело је уметника Николе Коке Јанковића, члана Српске академије наука и уметности.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …