srlaten

Ниш на услузи дијаспори

Ниш је и званично добио Канцеларију за дијаспору. То је потврђено потписивањем Протокола о сарадњи између Града Ниша и Владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Протокол о сарадњи Града Ниша и Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону потписали су у Нишу градоначeлник Зоран Перишић и др Славка Драшковић, директорка Канцеларије. Потписивању Протокола и отварању нишке Канцеларије за дијаспору присуствовао је и Растко Јанковић, помоћник директорке владине Канцеларије за дијаспору.

„Отварањем Канцеларија за дијаспору подстаћи ће се привредна сарадња са нашим људима у иностранству, јер подаци говоре да су њихове инвестиције у 90 одсто случајева везане за завичај“, рекла је др Драшковић и истакла да повезивање са дијаспором мора бити локално.

Помоћник директорке Растко Јанковић истакао је да је идеја о отварању Канцеларије у Нишу потекла због чињенице да  је велики број људи  који живи и ради у иностранству пореклом из тог краја.

„Остварили смо изузетно добру сарадњу  са градоначелником Перишићем и за кратко време смо успели да се договоримо око  начина функционисања Канцеларије и задатака који нас чекају у наредном периоду. Потписивањем овог протокола биће омогућена боља сарадња између града Ниша и наше Канцеларије. Поред стварања повољног пословног амбијента, радиће се и на успостављању  културне сарадње  са нашим талентованим људима у свету“, рекао је Јанковић.

Задатак Канцеларије која се налази на адреси улица Наде Томић 13 биће успостављање сарадње локалне заједнице са нашим људима у иностранству, као и помоћ у решавању административних послова попут издавања пасоша, извода из матичних књига и слично.

Осим тога Канцеларија у Нишу ће радити и на промоцији инвестиционих потенцијала града. Радиће се и на локалној бази података која ће установити колико тачно људи из овог краја живи и ради у иностранству.

„Дијаспора од нас очекује да им омогућимо да проблеме решавају брзо, онако како су навикли да то чине у иностранству“, изјавио је градоначелник Зоран Перишић и додао да је наша дијаспора „бројна, богата и паметна“.

„Морамо да покажемо да их желимо назад и морамо да им створимо услове да уложе своја средства. Они су заинтересовани да инвестирају, али желе да им се покаже да ће њихова инвестиција бити сигурна и транспарентна“, рекао је приликом отварања нишке Канцеларије др Перишић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …