srlaten

Нишки писци на штанду дијаспоре

Након представљања Града Ниша и Канцеларије за сарадњу са дијаспором на сајму књига у Франкфурту, нишки писци који стварају у дијаспори и аутори који проучавају литерарно стваралаштво наших уметника ван граница земље, одржали су на Сајму књига у Београду презентацију која је изазвала велико интересовање посетилаца београдског сајма. У име Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, која је за ову прилику уступила свој штанд на Сајму књига нишкој канцеларији, присутнима се обратио помоћник директора Растко Јанковић.

SAMSUNG

Представљање нишких писаца из дијаспоре отворио је члан Градског већа Срђан Алексић. – Отварањем Канцеларије за дијаспору, која ради већ пола године, градска администрација постала је отворена за све наше људе који су на раду у иностранству. Везе са нашом дијаспором никако не смемо да покидамо – ни због тих људи, који, живећи изван своје домовине, губе национални идентитет, заборављају матерњи језик и културу, али ни због нас самих, који морамо да у сваком тренутку будемо свесни да су управо ти људи они који своју земљу промовишу свуда у свету, било где да живе, рекао је Алексић. Он је подсетио да је захваљујући удружењу писаца „Седмица“ из Франкфурта и Канцеларији за сарадњу са дијаспором Град Ниш имао прилике да се представи и на Сајму књига у Франкфурту. – То је био само први корак у сарадњи са писцима из дијаспоре који је већ на самом почетку показао да потреба за бољом комуникацијом Ниша и уопште Србије, са Србима у расејању постоји, и да треба да се одвија у обострану корист, истакао је Алексић. Посетиоци Сајма књига имали су прилику и да први виде промо филм нишке Канцеларије за сарадњу са дијаспором, у коме су приказане досадашње активности и планови.

Професор Иван Цветановић, песник, слависта и ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Нишу. Инспирисан својим седамнаестогодишњим поетским и животним искуством у САД, говорио је о улози стила у различитим областима науке, посебно књижевности, кроз своје дело „In fieri: огледи о стилу“.

О опусу Ненада Павловића, нишког писца који живи и ствара у Норвешкој, и о његовом награђиваном рукопису „Хокус Локвуд“, говорио је професор Милан Орлић, књижевник, издавач и главни и одговорни уредник издавачке куће „Мали Немо“.

slika 5

Владан Миладиновић, представник Амбасаде Канаде, говорио је о делима Весне Лопичић, проректора за међународну сарадњу на Универзитету у Нишу и редовног професора нишког Филозофског факултета, која кроз своје књиге дела открива богатство литерарног стваралаштва српских аутора из дијаспоре.

Нишка књижевница Славица Поповић Филиповић, која живи и ствара у Аустралији, представила је своју књигу „Из постојбине јавора: Канадско-британска медицинска и хуманитарна помоћ Србији у Првом светском рату“. О књизи су говорили и рецензенти пук. прим. др сц. мед Миле Игњатовић и пуковник Илија Кајтез, ванредни професор.

 sajam

Специјални гост Канцеларије за сарадњу са дијаспором Града Ниша, која је својом поезијом, али и гласом разгалила срца свих посетилаца штанда на београдском Сајму књига, била је Ружа Мијовић Шорић, чланица Удружења писаца „Седмица“. Објавила је две збирке песама, „Живот брзак“ и „Довиђења у Призрену“, са претежно родољубивом поезијом, а у припреми је и двојезична збирка љубавне поезије.

Овом догађају присуствовао је и Дејан Андрејевић, који је обављао функцију начелника Службе за послове градоначелника у време отварања нишке Канцеларије за сарадњу са дијаспором.

 

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …