srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Нишлије у Бечу о привредној сарадњи

НиKАТ Кластер, заједно са Канцеларијом за сарадњу са дијаспором Града Ниша, као и Регионалном развојом агенцијом Југ и Савезом Срба у Аустрији организовао је презентацију привредних и инвестиционих потенцијала Града Ниша дијаспори у Аустрији. Презентација потенцијала нишке привреде и могућности за сарадњу одржала се 6. маја у Бечу у просторијама Социјалдемократског привредног савеза, као и на Данима српске културе.

Privredna_saradnja_Nis-Bec-2016
Менаџер НиКАТ кластера, Горан Младеновић указао је да је у Бечу представљено 170 високотехнолошких компанија, а део тих компанија, њих тридесет, је удружено у Нишки кластер напредних технологија. Такође, у Бечу су презентовани не само потенцијали у високим технологијама већ и потенцијали нишког региона. „Сарадња са дијаспором је двосмерна прича и морамо да уложимо много времена и енергију да би та сарадња била плодоносна“, нагласио је Горан на самој презентацији. Драгана Стојановић из Регионалне развојне агенције Југ у Бечу је представила каталог за потенцијалне инвеститоре, у коме су наведене могућности за улагања у нишки регион, то јест Нишаву, Топлицу и Пирот. Каталог садржи све локације, али и све оно што очекује улагаче, као и олакшице које нуди држава у нишавском региону.

Бобан Веселић, професор Електронског факултета у Нишу, презентовао је потенцијале Електронског факултета, образовне и научно истраживачке активности, као и комерцијалне активности – трансфер технологија, али је истакао и предлоге за сарадњу на ЕУ пројектима.

Пројекат „Промоција привредних и инвестиционих потенцијала Града Ниша дијаспори у Аустрији“ суфинансиран је од стране Министарства спољних послова Републике Србије, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у регион, а Председник Савеза Зоран Алексић, заједно са својим колегама, пружио је потпуну подршку у реализацији пројекта стављајући на располагање своју инфраструктуру и контакте које има.

Извор: dijasporanavezi.rs

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …