srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Норвежанин ушао у траг својој породици из Србије

izvor:  ikragujevac

Јан Торе Савић Кнутсен (44) из Осла пронашао је јуче у селу Трнава код Јагодине кућу свог деде Стевана Савића и гроб прабаке Данице Радовановић. Овај Норвежанин, о чијој је потрази за својим српским коренима решио је мистерију свог порекла, иако је у Крагујевац дошао само са штурим документима и неколико пожутелих фотографија.

Потрага је почела у Старој цкрву у Крагујевцу у којој се налази крштеница његовог деде Стевана, депортованог за време рата у Норвешку. Стеван Савић није желео својим потомцима да прича о својој прошлости и тајне је однео у гроб, не вративши се у Србију. Његов унук Јан није одустајао од намере да пронађе кућу у којој се деда родио. После неколико дана портаге пронашао је кућу у селу Трнава јужно од Јагодине.

– Толико је мала – прво се чудио Јан са шајкачом на глави док је улазио у оронулу блатњару обраслу шибљем. Јан каже да је кућа коју је пронашао, сада “опипљив доказ” који објашњава део његовог српског порекла и даје му смисао.

– Тресу ме јаке емоције, заиста. Чудно је бити у кући у којој је рођен мој деда. Невероватан тренутак, никад га нећу заборавити – Додаје Јан.

Ненадано, мештани Трнаве који су знали понешто о историји ове породице упутли су га на сеоско гробље. Ту је пронашао гроб своје прабабе, Стеванове мајке Данице.

– Она је претпостављам била из Крагујевца, родила га је ванбрачно и тада се презивала Савић, али се касније вероватно удала близу Јагодине и променила презиме у Радовановић. Један документ из 1955. године о подели имовине упућивао нас је баш на ово село. Невероватно је како деда Стеван личи на своју мајку. Такође је неверованто када стојите код гроба жене чији је део у мени. Та жена је мој директни предак – каже Јан.

Јан Торе Савић Кнутсен сазнао је у Трнави да су Немци све мушкарце из села почетком рата одвели у заробљеништво. Међу њима је био и деда Стеван. После рата прво се наставио у градићу Мон и Рана у Норвешкој где се венчао са Јановом баком. Убрзо се развео, а из тог брака рођена је Јанова мајка. Деда је понекад долазио у посету код њих из Хорстена где је држао неколико касапница под именом Стеванове месаре.

Стеван Савић сахрањен је у Норвешкој, а у Србију је дошао само једном 1 977. године. Јан је после скоро четири деценије дошао у Србију у потрази са својим наслеђем.

– Сада знам ко сам. И то ме испуњава поносом. Морам да се вратим у Норвешку код моје породице и моје троје деце, којима сам обећао да ћу их довести у кућу њиховог прадеде. Одговоре на нека питања сам добио, али су покренута и нека нова. Вратићу се да довршим своју српску слагалицу – каже Јан.

Check Also

Глумци представили игру за децу која подстиче учење српског језика и културе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон примио је глумце …