srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Нова визија економије: квантни скок

Дводневну међународну бизнис конференција „Квантни скок“, у организацији Привредне коморе Србије (ПКС) отворио је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. У свом излагању о новој визији економске политике Србије Вучић је  поручио да будућност Србије зависи од развоја економије. Запошљавање и развој привреде су најважнији задаци.

„Будућост економије је будућност Србије“, рекао је Вучић и нагласио да је економија значајно испред политике. „Ту се више не ради само о питању промене начина размишљања, већ и начина понашања“, рекао је Вучић и додао да су већ идентификовани кључни проблеми српске економије – повећање јавног дуга, фискалног дефицита,  уз, како је рекао, истовремено неодговорно понашање државе кроз повећање јавне админстрације.

Конференција је окупила пословне лидере, постојеће и потенцијалне инвеститоре, предузетнике, водеће светске стручњаке и званичнике Владе Србије, како би кроз размену идеја и интеракцију дошли до конкретних и делотворних решења за економско окружење у Србији. Присуствује више од 70 панелиста из  Европе, Азије, Северне и Централе Америке.

На панелу посвећеном дијаспори, под називом „Борба за таленте и инвестиције“ уводну реч дао је министар просвете, науке и технолошког развоја, Републике Србије проф. др Томислав Јовановић. Испред Канцеларије присуствовао је специјални саветник директорке Миломир Мандић, а учествовали су председник Confindustria E-R Research и генерални директор Spark LTD, италијан Марко Баканти, успешан привредник српског порекла из Немачке, директор Arri Group, Дејан Илић, такође повратник из дијаспоре, генетичар и оснивач посебне болнице за лечење стерилитета, SPOBO Medical, проф. др Миодраг Стојковић, директор мреже пословних анђела Србије, Андрија Беднарик, генерални директор Лимунда, Владимир Николић, оснивач и директор Strawberry energy Милош Милисављевић. Модератор панела био је Професор са ФОН-а проф. др Јован Филиповић.

Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону представила је учесницима конференције брошуру о пројекту „Запослимо Србију“, коју су добијали приликом регистрације. Закључак овог панела који је сумирао проф.др Филиповић је да држава треба да створи услове за повратак талената, развој науке, технолошких паркова, али и одржавање чврстих веза са висококвалификованим људима и талентима из дијаспоре.

Кључни говорници су теоретичар креативног размишљања и иновација Едвард де Боно, футуролог Ролф Јенсен и кларинетиста, председник Европске асоцијације фестивала и генерални и уметнички директор „Љубљана фестивала“ Дарко Брлек.

Међу учесницима су и представници компанија Мајкрософт, Гугл, Фејсбук, Епл, Фијат, Антена Груп, Филип Морис, Мекинси & Компани, Гаспром Њефт, Бритиш Петролеум… и Светске туристичке организације Уједињених нација. Паралелно са главним предавањима одржаће се сесије посвећене креативности као покретачу развоја Србије.

Check Also

Буквари за српску децу у Хрватској

Српско културно друштво “Просвјета” из Загреба, захваљујући донацији Управе за сарадњу сa  дијаспором и Србима …