srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Новак почасни члан Српског народног савеза

Српски народни савез (Serb National Federation), организација Срба из Питсбурга у оквиру које делује чувени Американски Србобран, недавно је саопштила да је признање почасног члана организације додељено Новаку Ђоковићу.

Milos&Novak
Новак Ђоковић и Милош Растовић, Српски народни савез, Питсбург, САД

Призанње Новаку Ђоковићу уручио је Милош Растовић, координатор за културу Српског народног савеза – Американског Србобрана, у току тениског Мастерс турнира у Синсинатију, у Охају, августа, 2015. Растовић је тим поводом написао следеће:

„Као најбољег амбасадора Србије, питао сам га о његовом утицају на позитивну слику Србије у свету. Рекао ми је да свако може учинити нешто у складу са својим могућностима. Ако свако чини тако, нашој земљи ће бити боље.

За време интервјуа, његова позитивна енергија, дух и искреност се није могла сакрити када је говорио о Србији и важности очувања српског културног наслеђа. На крају интревјуа захвалио сам му се за његово време и истакао да је Српски народни савез веома захвалан за његов свеукупан рад и допринос и да му зато дедељује признање почасног члана. На повељи Српског народног савеза пише:

„Српски народни савез додељује Новаку Ђоковићу почасно чланство Српског народног савеза за врхунске спортске резултате, хуманитарни рад и позитиван утицај на репутацију Срба у свету. Вашим целокупним радом пробудили сте понос грађана Србије и српске дијаспоре.“

Ђоковић је показао велико узбуђење, захвалност и понос приликом пријема ове почасти српске дијаспоре у Америци и Канади. Истакао је да је за њега велика част што је у друштву Михајла Пупина и Николе Тесле, који су постали почасни председници Српског народног савеза 1929, односно 1935. године. „Чуваћу ову почаст као очи у глави”, рекао је Ђоковић. У име Теслине научне фондације из Филаделфије, поклонио сам му књигу о великом научнику. Од треме и узбуђења мој глас је бивао све слабији док смо се поздрављали. Напустио сам салу за новинаре говорећи себи: „Бог нека благослови овог врхунског спортисту и великог човека.“ А оно што можемо научити из ове приче о Новаку Ђоковићу јесте да сви ми потичемо из истог миљеа без обзира на то да ли смо рођени у Србији или ван ње. Помажући једни другима и чувајући и поштујући своје културно наслеђе можемо постићи немогуће: успех једног Србина је успех свих нас. Ниједан човек не отеловљава ове идеале више од Новака Ђоковића.“

Американски Србобран” је најстарија српска новина у Америци која непрестано излази  од 1906. године; иако мале, веома су угледне новине које се могу наћи и у Конгресној библиотеци у Вашингтону.

Check Also

У Бечу постављена спомен плоча Мини Караџић

Аустријско-српско културно друштво „Вилхелмина Мина Караџић” издејствовало је да Мина Караџић у Бечу добије спомен …