srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Нове читанке српским средњошколцима у Вуковару

Нове читанке српским средњошколцима у Вуковару

Ученицима и професорима гимназије и средњих стручних школа у настави на српском језику  у простору Заједничког већа општина уручене су нове читанке за српски језик од 1. до 4.разреда. Нове читанке ученицима је свечано уручила Мира Николић, амбасадорка Републике Србије у Загребу. Читанке су за ученике бесплатне захваљујући подршци Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у износу од милион динара.

“Питање образовања српске мањине и њеног укупног положаја једно је од најважнијих питања у том корпусу људских права којима Србија придаје пажњу и ми ћемо наставити да подржавамо српску мањину посебно у тој области. Мислимо да је то важно за будући развој српске мањине, њену одрживост на једној територији и јачање једне солидне базе за опстанак”, рекла је амбасадорка Николић.

Уџбенике ауторки Милице Стојановић и Љиљане Бајац-Николић из Вуковара, чија је промоција недавно одржана у Вуковару,  чини читанка, радна свеска и граматика коју ће користити ученици од првог до четвртог разреда средњих школа, укупно 12 књига штампаник у издању СПКД „Просвјета“. штампање уџбеника је финансирало хрватско Министарство науке и образовања. То су први ауторски уџбеници за српски језик и књижевност за гимназије и средње стручне школе и намењени су ђацима који наставу похађају на српском језику и ћириличком писму (Модел А), Председник ЗВО-а Срђан Јеремић оценио је овај догађај једним од најважнијих у протеклих 20 година.

“Образовање је битно за очување целокупног националног идентитета српске заједнице у Хрватској, а посебно у источном делу где је наша заједница најбројнија”, истакао је Јеремић изразивши задовољство што су родитељи и ученици одабиром модела А препознали важност образовања на матерњем језику.

Осим 616 средњошколаца који се образују по моделу А у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији, књиге ће добити и 120 ученика који у Хрватској похађају Ц модел, те ученици Српске православне гимназије у Загребу.

извор: Привредник портал и ЗВО, Вуковар

Check Also

Улазак у Србију без ограничења

Отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму од 22. маја. …