srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Нови поплавни талаc, обнова и превенција

Србија у току обнове суочена са новим поплавним таласом у Борском округу. Ванредна ситуација у општинама Кладово, Неготин и Мајданпек. До сада је две трећине посла у вези доделе финансијских средстава угроженима у мајским поплавама завршено. Превентивно деловање је приоритет у наредном периоду.

Бољетин, извор: МУП
Бољетин, извор: МУП

У неколико градова Србије, због обилних падавина (150л по км2) у протекла 24 часа, дошло је до изливања река, покретања клизишта, а у брдским пределима и до одрона.
Ванредна ситуација због поплава проглашена је на територији општина Кладово, Неготин и Мајданпек. На територији Кладова, услед појаве бујичних потока, угрожено је 15 сеоских месних заједница. Срушен је мост у селу Милутиновац, а путни правац Кладово-Доњи Милановац је у прекиду. Насеље Текија је одсечено од Кладова. Село Подвршка са двадесетак становника, услед клизишта, неприступачно је. Једно домаћинство у Малој Врбици је угрожено. Без струје су МЗ Подвршка, Петрово село, Доњи кључ, Вајуга, Милутиновац, Корбово, Ртково, Велика Врбица. Фиксна телефонија, а делимично и мобилна мрежа, су у прекиду.

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије евакуисали су у току ноћи 15. на 16. септембар са подручја угрожених поплавама у општини Кладово око 370 особа.
Из месне заједнице Текија евакуисано је око 300 људи, међу којима се налазила и мајка са једноипомесечном бебом, саопштио је синоћ МУП Србије. Специјалистички тим за спасавање и рад на води наставља даљу евакуацију грађана у том месту по приоритетима и у складу са безбедносном проценом ситуације на терену. Из села Подвршка евакуисано је 65 људи, а из места Близина двоје.

На подручјима угроженим поплава у Борском округу ангажовани су припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова са возилима и чамцима, припадници Жандармерије и полицијске снаге из Београда. На спасавању и помоћи угроженом становништву ангажована је и хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова у реону Доњег Милановца и Кладова, наводи се у саопштењу.

Обнова најугроженијих кућа до зиме

Грађани чије су куће оштећене и срушене у мајским поплавама до зиме ће бити у новим домовима, поново је поручио директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић.

„И даље стојим при томе да ће грађани до зиме бити у новим домовима, иако има застоја у издавању решења у локалним самоуправама. Свакако радимо на томе да се тај посао заврши до краја месеца како би и градња могла да почне што пре“, рекао је Благојевић гостујући у Око магазину на РТС-у. Благојевић је навео да је, закључно са данашњим даном исплаћена материјална помоћ за 8.890 домаћинстава, а процене су да ће их бити више од 12.000. Две трећине посла око доделе средстава је завршено.

“Онога тренутка када локална самоуправа испоручи правоснажно решење о материјалној помоћи ми испоручујемо и паре су на рачуну људи одмах”, рекао је Благојевић и објаснио да је у Обреновцу 10% одбијених решења (од 5000 одбијено 500).

„Морали смо да круг оних који ће имати право на материјалну помоћ сведемо на оне којима је та помоћ неоопходна, који су приморани да се иселе или да живе у оштећеном објекту. Да смо круг људи проширили, онда би они који немају куд добили много мање“, рекао је Благојевић.

Благојевић је такође објаснио да је могуће да неко прими помоћ од државе и од неке од фондација, али како каже, не може се добити новац од општине и државе, јер је то из исте касе. Ко је добио новац од општине, од државе може да очекује само разлику до предвиђеног износа, закључио је он.

Благојевић је најавио и да би од јануара требало да крене програм како би се спремили за евентуалну будућу овакву ситуацију, и како нам се, како каже, никад више не би десило да се суочимо са оваквим ситуацијама.

На седници Владе која је одржана 13. септембра донета је Уредба о утврђивању Државног програма обнове јавних објеката у сектору образовања.

Превентивно деловање приоритет у наредном периоду

Благојевић је рекао да је као директор Канцеларије свестан свих опасности којима су грађани изложени јер су системи за заштиту од поплава или уништени или оштећени.
Према његовим речима, ми смо сад у већем ризику него у мају месецу.

„Утолико је сав новац који делимо људима да поправе куће, инвестиција коју остављамо незаштићену. Слажем се да је можда било разумно прво урадити насип и бране, како би се они заштитили од даљег плављења, па тек онда уложити 30 милиона евра колико ми планирамо да уложимо да би те куће биле враћене у пређашње стање. Али, ако ме питате као човека, влада је урадила оно што је било људски. Помогла је људима и дала оно што је било могуће дати“, рекао је Благојевић и додао да ће се све до последњег динара поделити људима да поправе куће.

Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије је, говорећи о искуству из мајских поплава, изразио забринутост због фреквенције тих догађаја у Србији, поручивши да је потребно много више да се улаже њихову у првенцију.

„Бране и насипи морају да се раде. Када имате поплавни талас као у мају, морате да поправљате насипе, да их доведете у функционално стање. То је оно што се ради и што мора да се ради“, закључио је Марић.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …